Actualitate

Gustare de post cu până la 50 E-uri! Tu știi ce consumi în Postul Crăciunului?

Produsele de post conțin deseori cantități mari de aditivi alimentari, zahăr sau sare care dăunează grav sănătății consumatorilor.

Produsele de post conțin deseori cantități mari de aditivi alimentari, zahăr sau sare care dăunează grav sănătății consumatorilor. FOTO: Depositphotos.com Produsele de post conțin deseori cantități mari de aditivi alimentari, zahăr sau sare care dăunează grav sănătății consumatorilor. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Odată cu începerea Postului Crăciunului, consumatorii vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, alternative ce conțin deseori cantități mari de aditivi alimentari, zahăr și sare.

 


Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau lapte de soia și o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri. De pildă, pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri.

Câte E-uri poate conține o masă de post?

Pentru gustarea de post formată din pâine, pate de post, margarină, halva, suc tip ceai, lapte de soia și gumă de mestecat, cei mai des întâlniți aditivi alimentari (E-uri) sunt:


Acid Ascorbic (E300) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor .

Acid Citric (E330) – Acidul citric este utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid. Este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat si in sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate. Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.


Într-o gustare de post compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și  suc tip ceai se găsesc până la 5,58 grame de sare, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea pe zi a unei cantități de 5 grame de sare. Astfel, într-o singură gustare de post, este consumată cantitatea de sare recomadată pe zi de Organizația Mondială a Sănătății.

„Suntem în Post. Pentru cei care cu adevărat țin Post, dar și pentru cei care înțeleg ca și mod de viață să consume produse de post, ar trebui sau credem fiecare că produsele de post sunt mai aproape de natural – fără chimicale, cu multe legume. Dar, din păcate, E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare, iar atenționarea pentru consumatorii care doresc produse de post, trebuie să fie de două ori mai importantă prin citirea etichetei, înțelegerea ingredientelor, pentru a alege în cunoștință de cauză pentru ei, pentru copiii lor, pentru bunicii și pentru părinții lor. Există și o soluție pentru a fi mai informați, pentru a alege ce cumpărăm, ce mâncăm, cât mâncăm, cum mâncăm, pentru a fi real ce ne dorim! Alegem în cunoștință de cauză, descărcând Aplicația GRATUITĂ InfoCons, care pe lângă faptul că ne aduce un răspuns la întrebările de mai sus, ne ajută să identificăm și alergenii și totodată să fim la curent cu toate alertele rapide ale UE cu privire la produsele agroalimentare”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

CITEȘTE ȘI:

Începe postul Crăciunului. Timp de 40 de zile, creștinii „îşi curăţă sufletele şi trupurile”

abonare newsletter