Sănătate

Medicii clujeni au prelevat rinichii unei adolescente aflată în moarte cerebrală în urma unui accident grav în Sibiu

Medicii români și străini au prelevat joi, mai multe organe de la o fată de 15 ani, victimă a accidentului de duminică seara, de pe DN1, din Hula Bradului, unde au murit în total patru oameni.

Medicii clujeni au prelevat organele unei adolescente, victimă a accidentului mortal din Sibiu/ Foto: Facebook - Agentia Nationala de Transplant Medicii clujeni au prelevat organele unei adolescente, victimă a accidentului mortal din Sibiu/ Foto: Facebook - Agentia Nationala de Transplant

 

 


O echipă formată din mai mulţi medici români şi străini au prelevat joi, mai multe organe de la o fată de 15 ani, victimă a accidentului de duminică seara, de pe DN1, din Hula Bradului, unde au murit în total patru oameni, informează un comunicat de presă remis Agerpres.

 


„Astăzi (joi, 8 decembrie-n.red.), la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a avut loc o complexă intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la un pacientă în vârstă de 15 de ani, cetăţean străin, aflată în moarte cerebrală. Aceasta este cea de-a treia prelevare de organe realizată în acest an în cadrul celei mai importante unităţi sanitare din Sibiu, după cele din lunile mai şi octombrie. Procesul de prelevare a început în cursul nopţii, în jurul orei 01.00 şi s-a încheiat după aproximativ 8 ore. Au fost recoltate următoarele organe: cordul, plămânii, rinichii precum şi ţesut osos şi corneea”, se arată în comunicatul de presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.

CITEȘTE ȘI:


Accident înfiorător în Sibiu! 3 morți și 2 în stare gravă după ce trei mașini s-au lovit. FOTO
Organele unui copil de 13 ani, aflat în moarte cerebrală, vor salva mai multe vieți. Medici clujeni au participat la prelevarea de organe

Potrivit sursei citate, pacienta, în vârstă de 15 de ani, a fost internată în data de 4 decembrie, în stare critică (intubată), fiind politraumatizată în urma unui accident rutier. Traumatismele incompatibile cu viaţa au dus la diagnosticul de moarte cerebrală, pacienta devenind astfel potenţial donator de organe. Ca urmare, echipa medicilor din Secţia Clinică Anestezie Terapie Intensivă implicată în procesul de donare, s-a mobilizat cu rapiditate şi a demarat procedurile legale în vederea prelevării.

Rinichii adolescentei au ajuns la Cluj

„La procesul de prelevare a organelor au participat mai multe echipă de medici din România, Germania şi Elveţia. Cordul a fost prelevat de o echipă de la Spitalul Universitar din Hamburg, condusă de Dr. Henning Carstens iar plămânii de o echipă de la Spitalul Universitar din Zurich, coordonată de Dr. Caviezel Claudio. De cordul şi plămânii donatoarei vor beneficia pacienţi din Germania şi Elveţia, ca urmare a faptului că pe teritoriul României nu există nici un primitor compatibil, după cum a informat Agenţia Naţională de Transplant, care a autorizat procedurile”, se mai arată în comunicat.

Ficatul pacientei a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki iar rinichii de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, coordonată de Dr. Dan - Alin Pop. Pentru prelevarea ligamentelor şi ţesutului osos la Sibiu s-a deplasat o echipă de la Spitalul Clinic Colentina iar corneea a fost recoltată de o echipă din Sibiu, coordonată de Dr. Dorina Popa, medic şef al Compartimentului Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea a fost ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.


 

CITEȘTE ȘI:

Premieră în România, la Cluj! Medicii de la UMF și Institutul Inimii au implantat primele stimulatoare cardiace fără sondă

Studentă la UMF Cluj pe timp de zi, salvator noaptea! O tânără cu suflet mare luptă contracronometru alături de pompieri

abonare newsletter