Sănătate

Protecția Consumatorilor amână ordinul care obliga restaurantele să prezinte detalierea ingredientelor în meniu

Detalierea informațiilor din meniurile restaurantelor a fost amânată printr-o decizie ANPC. Astfel restaurantele nu vor mai afișa declarația nutrițională, precum și informațiile cu privire la aditivii folosiți la prepararea produselor comercializate.

Ordinul care obliga restaurantele să prezinte ingredientele în meniu a fost amânat/ FOTO: Pixabay Ordinul care obliga restaurantele să prezinte ingredientele în meniu a fost amânat/ FOTO: Pixabay

 

 


Monitorulcj.ro semnala recent că în urma publicării unei decizii în acest sens în Monitorul Oficial în septembrie 2022, restaurantele erau obligate să însereze în meniuri informațiile referitoare la ingredientele folosite în prepararea produselor. 

Însă, detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor a fost amânată până la data de 15 martie 2023, în urma consultărilor cu reprezentanţii din HoReCa, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), informează newsweek.ro


„În urma consultărilor realizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, cu privire la termenul de aplicare a prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 201/2022, conducerea instituţiei a decis amânarea acestuia pentru data de 15 martie 2023. 

Prevederile actului administrativ se referă la completarea listelor meniu din restaurante sau locaţii de alimentaţie publică, precum şi adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate", se arată într-un comunicat al ANPC.


Potrivit reprezentanţilor instituţiei, decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale a fost luată pentru a da timpul necesar operatorilor economici să pregătească elementele corecţiilor de informare, prevăzute în Ordin cu atenţie şi rigurozitate.

Ce informații urmau să fie oferite consumatorilor?


Informațiile de tipul declarației nutriționale și aditivilor folosiți, trebuie să respecte prevederile europene. Altfel spus, atunci când ne referim la declarația nutrițională, aceasta trebuie să conțină informații precum:

  • Valoarea energetică;
  • Cantitățile de grăsimi;
  • Acizi grași saturați;
  • Zaharuri;
  • Sare.

Pentru a veni în sprijinul consmatorilor, aceste informații trebuiau afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, sterse sau greu de citit. Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.


Protecția Consumatorilor susține că în perioada următoare, vor fi concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu, care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din specialişti ANPC şi reprezentanţi ai structurilor asociative din HoReCa.

Potrivit sursei citate, acestea le sunt necesare operatorilor economici, pentru ca adăugirile de informaţii din listele meniu, conform prevederilor actului administrativ să fie realizate „într-un mod unitar, profesionist şi clar”, până la termenul stabilit.

CITEȘTE ȘI:

Restaurantele, OBLIGATE să afișeze ingredientele, declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

Samsarii din piețe, luați în vizor de Protecția Consumatorului. „Fentează” legea cu certificate false de producător

Ultimele Stiri
abonare newsletter