Sănătate

Crește alarmant numărul de infecții respiratorii. Clujul înregistrează primele cazuri de gripă

Numărul infecțiilor respiratorii crește într-un ritm îngrijorător, de la o săptămână la alta, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Iar în județul Cluj au fost semnalate deja primele cazuri de gripă. Medicii avertizau recent că sezonul gripal ar putea debuta în forță, cu o multitudine de cazuri odată ce vremea se va răci.

Crește numărul infecțiilor respiratorii. Cazuri de gripa în Cluj/Foto: pixabay.com Crește numărul infecțiilor respiratorii. Cazuri de gripa în Cluj/Foto: pixabay.com

 

 


Potrivit datelor centralizate la nivelul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) înregistrează un ritm ascendent. 

 


Săptămâna trecută (14-20 nov. 2022), la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 96.996, comparativ cu 79.866 înregistrate în săptămâna precedentă.

De asemenea, au fost raportate la nivel național 430 cazuri de gripă clinică comparativ cu 251 înregistrate în săptămâna precedentă.


Între timp, au fost raportate și cazurile de gripă.

1 caz confirmat de gripă (cu virus gripal A nesubtipat). 


Iar de la începutul sezonului au fost raportate 15 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul:

  • 8 cazuri cu virus gripal A nesubtipat 
  • 5 cazuri gripă AH3 
  • 2 cazuri gripă AH1

Din cele 15 cazuri înregistrate la nivel național, în Cluj au fost raportate 3 cazuri, 2 cazuri în Sibiu, 2 cazuri în Ilfov și 8 cazuri în Capitală. 


Până la data de 20.11.2022 au fost vaccinate antigripal 1.270.550 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, informează sursa citată. 

Un sezon gripal dificil

Recent, Asociația Medicilor de Familie avertiza în privința unui sezon gripal îngrijorător și cu un debut mai rapid în acest an.

Iar aceasta întrucât instalarea frigului ar putea aduce o explozie de cazuri de gripă. În alte state sezonul gripal a debutat deja, mult mai devreme decât în anii anteriori.

„Am văzut raportările Institutului Naţional de Sănătate Publică - există raportate cazuri de gripă clinică. (...).

Deocamdată nu sunt cazuri, însă ne aşteptăm la o explozie de cazuri imediat ce timpul se răceşte, pentru că am urmărit ce s-a întâmplat în Emisfera Sudică. (...) În momentul în care vrem să ştim cum va arăta sezonul gripal ne uităm pe statisticile publicate de ţările din emisfera sudică”, a semnalat Sandra Alexiu, Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Spre deosebire de anii anteriori, în România vaccinarea antigripală a debutat deja pe grupele de risc. 

CITEȘTE ȘI:

Avertismentul unui medic: Ne așteptăm la o explozie de cazuri de gripă, un sezon greu

Se apropie sezonul virozelor! 6 remedii pentru răceală și gripă pe care le poți face acasă

Alarmant! Criză de vaccinuri pentru copii în județul Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter