Sănătate

SEMNAL DE ALARMĂ. În medie, 4 pacienţi pe oră fac AVC în România

Preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR), profesor doctor Gheorghe Iana, a declarat, sâmbătă, că principala cauză de dizabilitate din România este accidentul vascular cerebral şi că, în medie, patru pacienţi pe oră fac AVC în ţara noastră.

Ce este accidentul vascular cerebral Ce este accidentul vascular cerebral

 

„În momentul de faţă principala cauză de dizabilitate din România este accidentul vascular cerebral. Pacienţii sechelaţi post AVC sunt cei care costă cel mai mult statul prin dizabilitatea lor, deci rămân cu dizabilităţi severe. În medie, 4 pacienţi pe oră fac AVC în România - cam asta este media - dintre care mulţi, o mare parte, nu au nicio şansă de supravieţuire dacă fac un accident mare, pentru că şi accidentale astea sunt de diverse grade. S-a dezvoltat o reţea de centre de stroke, o reţea de tromboliză intravenoasă în fiecare judeţ, care rezolvă cazurile uşoare, în sensul că nu s-a constituit un tromb foarte mare. Tromboliza intravenoasă nu poate să dizolve cheagurile foarte mari. Şi atunci trebuie trecut în etapa a doua, de extras cheagul din interiorul vasului, iar asta se face numai în câteva centre pe care le avem. Deci, dacă 4 oameni pe oră suferă (un AVC, n.r.), gândiţi-vă cam câţi sunt la nivel naţional şi înmulţiţi fiecare oră cu 365 de zile cu 24 de ore şi aflaţi o cifră impresionantă", a declarat dr. Gheorghe Iana.


Medicul a precizat că este o frecvenţă mare a AVC atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, pentru că „este o boală la modă", alături de infarctul de miocard, fiind generată de factori alimentari, de stres, factori ereditari etc.

„Şi, din păcate, se întâmplă cel mai frecvent seara sau noaptea, uneori sunt oameni care locuiesc singuri, fără aparţinători, sunt găsiţi dimineaţa căzuţi în casă şi ei sunt în afara ferestrei terapeutice pentru că au trecut mai mult de 4-6 ore de la debut. Dar cei care locuiesc într-un mediu în care au un însoţitor, într-un mediu de familie, din momentul în care au primul simptom şi au anunţat medicul sunt duşi de urgenţă la spital, au şansa de a beneficia de o procedură de terapeutică şi de a se recupera parţial. În disciplina noastră se spune aşa, timpul înseamnă cât creier pierzi pe unitatea de timp. Cu fiecare minut pe care îl întârzii, cu atât şansa de recuperare scade. Deci bătălia noastră este ca pacientul să ajungă cât mai repede din momentul debutului simptomatologiei. Asta e unul şi, doi, să avem disponibilitatea de a trata pe pacientul respectiv", a arătat preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România.


Şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, doctor Lucian Mărginean, a explicat ceea ce implică un AVC, în privinţa diminuării capacităţii creierului uman.

„Dacă doriţi o cifră, s-a cuantificat şi e impresionantă: se pierd 1, 9 milioane de neuroni pe minut. Bine, avem miliarde, dar imaginaţi-vă dezastrul produs la 4-5-6 ore şi mai departe după 6 ore", a arătat dr. Mărginean.

CITEȘTE ȘI:

Ceaiul care tratează oboseala. Întărește sistemul imunitar și reduce riscul de accident vascular cerebral

O băutură îndulcită artificial pe zi crește de trei ori riscul de accident vascular cerebral și demență

Episcopul Vasile Someşanul a făcut un accident vascular

Ultimele Stiri
abonare newsletter