Politică

Cristi Danileț, exclus pentru a doua oară din magistratură, pe motiv că a activat în ONG-uri care fac politică

CMS l-a exclus din magistratură pentru a doua oară pe judecătorul Cristi Danileț. Motivul excluderii este faptul că Danileț ar fi activat în ONG-uri care fac politică.

Cristi Danileț, exclus din magistratură pentru a doua oară / Foto: Facebook - Cristi Danileț

 

 


Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus miercuri excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ  pentru a doua oară. 

 


De această dată, Cristi Danileț a fost exclus pentru abateri disciplinare, constând în apartenenţa la o formaţiune politică şi desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„Cu majoritate, admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică - judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, constând în încălcarea interdicţiei de a face parte din formaţiuni politice şi pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată. În baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică - judecător în cadrul Tribunalului Cluj sancţiunea disciplinară constând în 'excluderea din magistratură' pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. b) şi d) din acelaşi act normativ”, se arată în decizia CSM.


Cristi Danileţ poate ataca cu recurs hotărârea CSM la Instanţa supremă în termen de 15 zile.

Danileț: Cele două ONG-uri sunt apolitice, nonprofit

La scurt timp de la decizia CSM, Danileţ a explicat într-un mesaj pe Facebook că face parte din două ONG-uri care au criticat partidele de la guvernare.


„Azi, CSM a decis să mă sancţioneze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmuleţele pe TikTok) pentru că:

  •  fac parte dintr-o formaţiune politică, lucru interzis magistraţilor, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deşi m-am abţinut de la vot în cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat şi cu toate că am arătat că nu CSM e competent să stabilească ce este o formaţiune politică, ci legea, care pune în această categorie doar 'partidele politice', 'alianţele electorale', 'alianţele politice' şi 'ONG-urile care reprezintă minorităţi şi candidează la alegeri', ceea ce nu este cazul în speţă;
  •  am participat la acţiuni politice, lucru interzis magistraţilor, prin faptul că am scris un articol ştiinţific despre educaţie publicat de unul dintre cele două ONG-uri şi pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat 'formaţiune politică' de către CSM”, spune Danileţ.

„Pentru cine nu ştie: cele două ONG-uri sunt înfiinţate legal, de către un judecător, ca asociaţii neguvernamentale, apolitice şi nonprofit. Unul se ocupă de educaţia juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desfiinţarea lor vreodată pentru că şi-ar fi încălcat statutul propriu”, mai spune judecătorul.

Cristi Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj, a mai fost exclus din magistratură de CSM în decembrie 2021 pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Este vorba de două postări pe reţeaua de socializare TikTok, despre care Danileţ susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată.

Danileţ a contestat decizia CSM în instanţă, însă procesele trenează de mai multe luni.

CITEȘTE ȘI:

Cine sunt noii judecători ai CCR? Clujenii Cristi Danileț și Peter Eckstein, votați de un număr prea mic de parlamentari

Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO, după ce a fost sancționat pentru postări pe Facebook din 2019

Ultimele Stiri
abonare newsletter