Politică

MAE, reacție dură după ce președinta Ungariei a declarat la Cluj că e reprezentanta tuturor maghiarilor

„Ca preşedinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să-i reprezint pe toţi maghiarii”, a declarat la Cluj-Napoca noul preşedinte al Ungariei, Katalin Novak.

Katalin Novak si Kelemen Hunor la Cluj-Napoca. Sursa foto. Facebook Katalin Novak Katalin Novak si Kelemen Hunor la Cluj-Napoca. Sursa foto. Facebook Katalin Novak

 

Secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul român de Externe l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea faţă de o declaraţie postată vineri pe Facebook de preşedintele Ungariei, Katalin Novak, prin care aceasta îşi asumă calitatea de „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc”, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei, anunță un comunicat al MAE.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de declaraţia de mai sus, după cum urmează: astfel, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratamentul preferenţial acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale”, se arată în precizările transmise de MAE.

Ce a transmis ambasadorul Ungariei la București oficialului MAE

Conform sursei citate, astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie şi nici spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002), în acest an fiind marcate două decenii de la adoptarea acesteia.


„România rămâne profund ataşată dezideratului promovării unei relaţii pragmatice cu Ungaria în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie!”, se subliniază în comunicat.

MAE mai menţionează că ambasadorul Ungariei la Bucureşti a folosit prilejul discuţiei telefonice pentru a clarifica faptul că elementele apărute în presă română privind o eventuală participare a preşedintelui Ungariei, cu ocazia vizitei, la o ceremonie de premiere a doi cetăţeni români de etnie maghiară „nu corespund în niciun fel realităţii”.  Partea română „a luat notă” de aceste precizări.


Katalin Novak s-a întâlnit la Cluj-Napoca cu Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a anunţat, vineri, că s-a întâlnit la Cluj-Napoca cu noul preşedinte al Ungariei, Katalin Novak. „Novak Katalin şi-a preluat mandatul pe 10 mai, iar unul dintre primele sale drumuri au adus-o la Cluj-Napoca. Azi dimineaţă am avut ocazia de a discuta în amănunt temele care ne privesc pe toţi”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook.

La rândul său, Katalin Novak a postat un mesaj pe reţeaua socială după întâlnirea cu Kelemen Hunor. „Astăzi m-am întâlnit cu Hunor Kelemen, preşedinte al UDMR, vicepremier al României. Ca preşedinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să-i reprezint pe toţi maghiarii, deoarece nu contează pentru mine dacă cineva trăieşte în interiorul sau în afara graniţelor. Maghiarii sunt maghiari, punct”, se arată în postare.


Katalin Novak a vizitat, vineri, mai multe obiective ale comunității maghiare din Transilvania (un colegiu, o biserică) și a postat pe Facebook inclusiv un filmuleț în care face jogging în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Katalin Novak, recent învestită, este o apropiată a premierului Viktor Orban

Katalin Novak a fost învestită sâmbăta trecută în funcţia de preşedinte al Ungariei, într-o ceremonie desfășurată în fața Parlamentului de la Budapesta. Al şaselea preşedinte de la schimbarea sistemului politic din Ungaria, în 1989-1990, ea este prima femeie care ajunge șef al statului.


Fost deputat al partidului Fidesz și o aliată a premierului Viktor Orban, Katalin Novak a fost aleasă de Parlament în această funcție în luna martie, cu puțin timp înainte ca Viktor Orban să obțină o nouă victorie zdrobitoare la alegerile legislative din 3 aprilie. 

Katalin Novak a ocupat funcția de vicepreședinte al Fidesz și a fost ministru al afacerilor familiale în guvernul anterior al lui Viktor Orban.

CITEȘTE ȘI:

Președintele Ungariei a ieșit la alergat în Parcul Central din Cluj-Napoca. FOTO

Kelemen Hunor, la Cluj: „Pentru noi familia este prioritară. Va fi tema centrală a Congresului”

După ce și-a făcut „încălzirea” în parcul din Cluj, președintele Ungariei a urcat un vârf de peste 1100 m în Alba. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter