Politică

Toți românii vor putea beneficia de acces la internet! „Legea internetului pentru toți” a fost adoptată

Camera Deputaților a aprobat „Legea internetului pentru toți“, care va da posibilitatea tuturor gospodăriilor din România să se conecteze la internet.

„Legea internetului pentru toți” a fost adoptată. Sursa foto: Facebook/ Sabin Sărmaș „Legea internetului pentru toți” a fost adoptată. Sursa foto: Facebook/ Sabin Sărmaș

 

 


Deputatul de Cluj Sabin Sărmaș (PNL) a anunțat că „Legea internetului pentru toți“, a cărei coinițiator este alături de George Tuță (PNL), a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. 

 


Prin această lege se creează cadrul legislativ necesar pentru ca, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii, instituţiile şi autorităţile publice să conecteze la internet toate clădirile pe care le deţin sau le administrează şi care au ca destinaţie principală furnizarea de servicii publice. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Mai mult, orice român va avea dreptul de a i se asigura accesul la cel puțin un serviciu de internet funcțional în bandă largă, arată deputatul clujean. Este vorba despre internet la punct fix, prin fibră optică, necesar pentru evoluţia comunităţilor izolate, mare parte dintre ele defavorizate. Sabin Sărmaș a fost președintele Autorității pentru Digitalizarea României și a fost luat în calcul pentru a fi ministru al Digitalizării.


„Am ajuns în punctul în care internetul de bandă largă nu mai este o opțiune, el este necesar în toate activitățile noastre de zi cu zi. Nu putem vorbi de servicii publice online de înaltă calitate, de educație adaptată zilelor noastre, de utilizarea aplicațiilor mobile sau a serviciilor multimedia online, fără ca internetul de mare viteză să fie accesibil tuturor. Altfel, decalajul digital în interiorul societății noastre și față de alte țări va crește în loc să fie redus.

Primul pas important în lupta cu decalajul digital este întărirea infrastructurii de comunicații cu scopul de a acoperi toate zonele albe, fără acces la internet și în același timp de a oferi servicii de internet de mare viteză la nivelul întregii țări. Din acest motiv, sunt extrem de bucuros că «Legea internetului pentru toți» a fost adoptată și le mulțumesc tuturor celor care au susținut această inițiativă!”, a transmis Sabin Sărmaș.


Potrivit parlamentarului Sabin Sărmaș, esența legii este:

  • Persoanele fizice au dreptul de a li se asigura, în măsura în care este rezonabil, accesul la cel puţin un serviciu funcţional de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix.
  • În termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii, instituţiile şi autorităţile publice au obligaţia de conecta la internet, cu un nivel de calitate a serviciilor adaptate nevoilor specifice, toate clădirile pe care le deţin sau le administrează şi care au ca destinaţie principală furnizarea de servicii publice.

CITEȘTE ȘI:

Starlink, autorizat în România. Serviciul de internet prin satelit al lui Elon Musk, activat recent în Ucraina

Ultimele Stiri
abonare newsletter