Politică

Gelu Duminică: „O şansă istorică pe care România o are, dacă nu îşi bate joc de ea”

Sociologul Gelu Duminică a declarat că învestirea Guvernului Ciucă cu o largă majoritate reprezintă o „şansă istorică” pe care România o are, dacă nu îşi bate joc de ea.

Gelu Duminică: Guvernul Ciucă are o şansă istorică

 

 


Sociologul clujean Gelu Duminică a vorbit despre majoritatea cu care noul Guvern a fost învestit în Parlament, arătând că executivul are acum toate uneltele pentru ca România să beneficieze la maxim de toate resursele de dezvoltare. Dacă politicile și reformele nu vin însă nici acum, guvernul nu mai are nicio scuze, a spus Duminică.

 


„Să fie bine, ca să nu fie rău! O şansă istorică pe care România o are, dacă nu îşi bate joc de ea. Teoretic, acest guvern poate să facă totul pentru ca România să beneficieze la maxim de toate resursele de dezvoltare pe care le are la dispoziţie: politici, programe, voinţă, tot. În momentul în care ai aproape 70% din Parlament nu mai ai nicio scuză, dacă nu faci”, a spus sociologul pentru Agerpres.

Politicienii și-au pierdut credibilitatea

Duminică a atras însă atenţia că şansele teoretice sunt umbrite de „experienţa unor guvernări cu 60% - 70% care nu numai că nu au făcut mare lucru, ci, din contră, au adâncit clivajele care existau între noi şi restul”.


„Aşa că aici este mai degrabă ca în povestea lui Niţă Mincinosul, chiar şi în momentul în care poate spune adevărul nimeni nu-i mai crede, pentru simplul motiv că au minţit prea mult până acum. E o problemă de credibilitate pe care politicianul român o are în faţa electorului, iar asta nu se îndreaptă printr-un guvern de 70%, ci prin acţiune. În momentul de faţă trebuie doar să stăm, să avem răbdare, să vedem ce-o să se întâmple exact, ca în chestia aia pe care o auzim acasă 'Să ne rugăm pentru ce-i mai bine şi să ne pregătim pentru ce-i mai rău'”, a arătat Duminică.

Duminică nu crede că PNL și PSD se vor înțelege

Gelu Duminică şi-a exprimat îndoiala că partidele aflate în coaliţia de guvernare „se vor înţelege”.


„Personal am îndoieli date de experienţă şi de ceea ce 'scuipau' unul împotriva altuia acum câteva luni. Nu văd ce s-a schimbat în ultimele luni în percepţiile pe care le aveau unii faţă de ceilalţi. În 2019, PNL ne spunea că PSD este duşmanul poporului, în 2020 ne spunea acelaşi lucru. Nu văd ce s-a schimbat în decembrie 2021, faţă de iulie 2020. Chiar în septembrie 2021, PNL ne spunea că PSD e rău.(...). Şi mi-e teamă că asta o să explodeze la un moment dat şi de plătit o să plătim tot noi, pentru că guvernarea se resimte în buzunarul fiecăruia dintre noi. Foarte probabil o să vedem mai mulţi milionari în următoarea perioadă din rândul politicienilor 'săraci şi cinstiţi' şi foarte multe companii de casă care înfloresc destul de mult. Ştiţi ce am învăţat din povestea asta? Să nu ne facem idoli din politicieni niciodată”, a spus sociologul.

USR și AUR, în opoziție

El consideră că USR rămâne principalul partid de opoziţie, care poate fi câştigător pe termen mediu şi lung, dacă ştie să facă opoziţie, dacă ştie să facă politică pentru cetăţeni mult mai credibilă.


„Pentru că, nu uitaţi, USR la guvernare a fost o dezamăgire totală în multe cazuri. Aici ei trebuie să înţeleagă că politica se face un pic altfel şi că e nevoie de un mod coerent de a face politică, e nevoie de cadre, e nevoie să-şi pregătească oameni. Eu nu pot să râd de guvernul PNL-PSD, cu toate că am de râs mult, când îmi aduc aminte ce guvern a făcut şi USR. N-a propus nici USR un guvern de absolvenţi de Harvard, Cambridge, de oameni care au arătat prin tot ceea ce au făcut că sunt nişte performeri în domeniile pe care voiau să le guverneze”, a susţinut Duminică.

Gelu Duminică a spus că, în următorii doi ani, AUR va face opoziţie „de gherilă”, în timp ce opoziţia „politică, diplomatică” va fi reprezentată de USR.

„Cele două partide pot creşte, dar aceasta depinde foarte mult de performanţa coaliţiei actuale. Paradoxal, însă, cred că pentru bunăstarea României toţi trebuie să ne rugăm ca această coaliţie să funcţioneze. Altfel, principalul câştigător va fi un partid extremist, care va putea să capitalizeze într-un mod în care USR nu este în stare şi nici nu e de dorit să o facă în acest fel. Însă noi avem experienţa perioadei interbelice, în care partidele cu un discurs similar cu al AUR au ajuns la guvernare într-o conjunctură, doar pentru că partidele tradiţionale au dezamăgit. Ferească Dumnezeu, reţeta e aceeaşi”, a explicat sociologul.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul lui Nicolae Ciucă a fost învestit. Câte voturi a strâns?

Ultimele Stiri
abonare newsletter