Politică

Vasile Dîncu despre punerea sub control politic a Institutului Cultural Român: „Va fi transformat într-o adevărată «vacă de muls»”

Senatorul PSD de Cluj Vasile Dîncu a adresat Primului Ministru Florin Cîțu o interpelare în care a atras atenția asupra pericolului de punere sub control politic a Institutului Cultural Român.

 

 


Senatorul PSD de Cluj Vasile Dîncu a adresat miercuri, 28 aprilie, Primului Ministru Florin Cîțu, de la tribuna Senatului României, o interpelare în care a atras atenția asupra pericolului de punere sub control politic a promovării culturii românești în afara țării prin transformarea Institutului Cultural Român (IC) într-o „sinecură politică”.

 


În contextul în care ICR a rămas fără conducere executivă și a unui nou proiect de lege privind organizarea și funcționarea Institutului Cultural Român, Senatorul Vasile Dîncu a vorbit despre lipsa de viziune și preocupare a actualei guvernări asupra instituţiei care are importanta misiune de promovare a culturii româneşti în întreaga lume.

O premieră în istoria Institutului Cultural Român

Conform senatorului, noul proiect de lege riscă să transforme ICR într-o instituție de propagandă „oficială”, dar și într-o adevărată „vacă de muls”, făcând referire la articolul din proiectul de lege care prevede că „pentru activitatea lor, membrii Consiliului primesc o indemnizație de ședință în cuantum de 20% din indemnizația Directorului General al Institutului”.


Astfel, Dîncu consideră că ar fi pentru prima dată în istoria ICR când un membru în Consiliul de conducere ar fi retribuit.

„Guvernul României arată o lipsă de înțelegere față de rolul și nevoile Institutul Cultural Român și noi putem trage concluzia, Domnule Prim-Ministru, că actuala guvernare dorește să transforme acest pilon al promovării culturii românești în lume într-un trist aparat de multiplicare a mesajului cultural oficial, într-o instituție vetustă, cu o funcționare netransparentă, inaccesibilă tuturor actorilor culturali şi, mai ales, inaccesibilă formulelor culturale vii de pe piața culturală românească. ICR riscă să ajungă să promoveze cultura română prin programe construite exclusiv la centru, dar nu și prin programe elaborate de institutele culturale românești din străinătate, cum se întâmplă în prezent”, a declarat Senatorul PSD.


CITEȘTE ȘI

Vasile Dîncu: „Pot să funcționeze și guverne minoritare. Nu depunem moțiune de cenzură”

Ultimele Stiri
abonare newsletter