Politică

Vasile Dîncu: „Pot să funcționeze și guverne minoritare. Nu depunem moțiune de cenzură”

Senatorul Vasile Dâncu a declarat miercuri că Partidul Social Democrat nu dorește să intre la guvernare în acest moment și nici să depună o moțiune de cenzură fără a avea majoritate, în contextul crizei politice provocate de demiterea ministrului Vlad Voiculescu.

 

 


Vasile Dîncu, senator în Parlamentul României și președinte al Consiliului Național al PSD, a declarat miercuri, după ce USR PLUS a anunțat că își retrage susținerea față de premierul Florin Cîțu, că poate să funcționeze și un guvern minoritar. El a mai spus că PSD nu are în acest moment în plan să depună o moțiune de cenzură, fără a avea o majoritate în Parament care să o voteze. Amintim că liberalii au mai funcționat cu guvern minoritar susținut de PSD în mandatul de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu (2004-2008).

 


„Pot să funcționeze și guverne minoritare în condițiile în care va exista un consens politic. Sigur că nu este propunerea PSD pentru că pe noi nu interesează ce fac în acest moment cei din coaliție, vrem însă să guverneze bine. Noi sperăm să găsească cât mai repede o soluție. În acest moment nu am hotărât să depunem o moțiune de cenzură. Există posibilitatea să depunem o moțiune de cenzură în momentul când vom avea o majoritate”, a declarat Vasile Dîncu.

Senatorul a apreciat că demiterea ministrului Sănătății de către premierul Florin Câțu a fost „târzie”, partidele din coaliție pierzând procente de încredere. Vasile Dîncu a afirmat că, în aceste momente, Guvernul „stă atârnat într-un cui”. 


„Este o demisie destul de târzie, după părerea mea. Ar fi trebuit ca premierul să își exercite această posibilitate de decizie mult mai repede, pentru că au pierdut foarte mult în ceea ce privesc procentele și încrederea populației în cele patru partide. (...) Această coaliție are două provocări importante. Una este rezistența la rupere și până acum a funcționat, nu s-a rupt și nu cred că se va rupe în viitorul apropiat, dar nu a reușit la proba competenței. Nu este vorba doar de comunicare aici, ci și de expertiză. Nu doar comunicarea a fost problema, este vorba de măsurile pe care nu le-a luat și lucrurile pe care nu și le-a asumat acest ministru al Sănătății și aceasta este o problemă foarte mare.

Nu ne interesează ce face coaliția de guvernare, noi în acest moment construim alternativa. Când va veni timpul, vom merge la guvernare, dar deocamdată nu ne gândim la asta. În momentul acesta, Guvernul stă atârnat de un cui. Nu am stabilit încă ce vom face, pentru că nu ne-am așteptat ca atât de repede să se întâmple această criză”, a adăugat Vasile Dîncu.


Vlad Voiculescu a fost demis din funcție miercuri, 14 martie, de premierul României, în timpul ședinței de urgență. Andreea Moldovan, secretar de stat în minister, și-a pierdut și ea funcția în același timp. Motivul principal ar fi faptul că ministrul a adus mai multe momente de tensiune în coaliție, dar „ultima picătură” care a umplut paharul a fost adăugată de secretarul de stat în minister Andreea Moldovan, prin ordinul care modifica criteriile de carantinare a unei localități. Premierul Florin Cîțu nu ar fi fost informat de publicarea acelui ordin în Monitorul Oficial.

Premierul Cîțu a preluat interimatul Ministerului Sănătății, după ce Dan Barna a refuzat să preia interimar funcția. După o ședință de urgență a USR PLUS, partidul a decis să nu îl mai susțină pe Florin Cîțu în funcția de premier, mai multe surse din partid arătând că ar fi dispuși să îl susțină pe Ludovic Orban în funcția de prim-ministru. Reprezentanții Partidului Național Liberal au arătat însă că îl vor susține în continuare pe Florin Cîțu în funcția de premier și se pare că aceeași este și poziția UDMR. Vicepremierul Kelemen Hunor le-a transmite partenerilor de coaliție din USR PLUS că nu există niciun motiv pentru schimbarea premierului.


CITEȘTE ȘI

Demiterea Ministrului Sănătății, criticată de presa din străinătate

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter