Politică

Amendamentele USR PLUS, respinse în Consiliul Județean. Consilierii Alianței, „luați peste picior” și acuzați de populism

O nouă ședință a Consiliului Județean Cluj cu tensiuni între PNL și USR PLUS. Amendamentele pe sănătate propuse de Alianță au fost respinse „pe bandă rulantă” de majoritatea PNL - UMDR - PSD, iar consilierii USR PLUS au fost luați „la mișto” și acuzați de populism.

 

 


Consilierii județeni ai USR PLUS Ovidiu Nistor și Mihai Iepure au propus, în ședința consiliului județean de joi, o serie de amendamente pe sănătate publică, având în vedere criza provocată de pandemia de COVID-19. 

 


Este vorba de proiecte de la creșterea sumei alocate hranei pacienților din spitale, la plata meselor medicilor rezidenți, eliminarea chiriei cabinetelor medicilor de familie, campanie de informare privind vaccinarea anti-COVID sau screening în școlile din Cluj pentru depistarea problemelor renale.


Toate amendamentele propuse de cei de la USR PLUS au fost respinse, obținând în jur de șapte-opt voturi „pentru”, probabil cu ajutorul consilierilor Partidului Mișcarea Populară, care în trecut au agreat propuneri ale Alianței. Motivele invocate de consilierii PNL, care dețin majoritatea în forul administrativ județean, alături de UDMR, au variat, de la lipsa fondurilor necesare, la lipsa cadrului legal pentru adoptarea amendamentelor sau motive tehnice pentru care acestea nu ar fi fezabile. 

Dezbaterile care au durat aproximativ două ore au născut discuții în contradictoriu, ironii și „luări la mișto” față de consilierii USR PLUS, în special din partea colegilor din PNL, partide aflate în coaliție la nivelul Guvernului. Liberalii s-au arătat iritați de faptul că membrii Alianței au reluat discuțiile primind amendamentele în ședința consiliului, deși acestea au fost respinse în comisia de specialitate, după ce „au fost discutate timp de 3 ore în comisie”. Consilierii PNL au calificat gestul ca fiind unul care „dă mai bine la public”.


„De data asta este cu public, probabil de aceea s-a pus acum pe tapet problema”, a comentat Alin Tișe.

Mai mult, fostul social democrat și actual consilier PNL, Alin Popovici a propus, în glumă, acordarea fiecărui locuitor din Cluj suma de 1.000 de euro pentru că „fiecare a fost afectat de pandemie”, prin această paralelă susținând cu propunerile USR PLUS sunt populiste și făcute doar pentru a câștiga capital politic.


„Deși nu ne-au fost acceptate amendamentele, am votat pentru adoptarea acestui buget. Înțelegem constrângerile pe care le înfruntăm având în vedere că e un an de pandemie, dar și având în vedere că e aproape luna mai și noi tot discutăm de aprobarea bugetului. Propunerile noastre au țintit să facă o schimbare de paradigmă privind modul în care Consiliul Județean abordează sănătatea publică, și ca orice schimbare de paradigmă, nu se face de pe o zi pe alta. Vom continua dialogul cu administrația județeană pentru a le implementa”, a transmis pentru Monitorul de Cluj Mihai Iepure, consilier județean USR PLUS.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter