Politică

Concluziile alegerilor parlamentare, la Cluj: rezultatul PNL - sub așteptări, USR-Plus a recuperat electoratul pierdut la locale. La ce ne putem aștepta de la AUR?

Rezultatul PNL Cluj a scăzut dramatic de la alegerile locale desfășurate în urmă cu doar două luni, în timp ce Alianța USR-Plus și PSD au recuperat din electorat. Analistul politic Sergiu Mișcoiu trage concluziile unui scrutin electoral nelipsit de surprize și premiere.

 

 


Alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie, au fost ultimele dintr-un ciclu electoral de 4 scrutinuri, început în mai 2019, cu alegeri europarlamentare. Vor urma patru ani fără alegeri, dar cu mari provocări. România se află încă în plină pandemie COVID-19, iar criza economică ce îi va urma pare inevitabilă.

 


Analistul Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj, a analizat rezultatele obținute de partidele din Cluj, la solicitarea Monitorul de Cluj.

„Rezultatele sunt dezamăgitoare pentru Partidul Național Liberal”

Deși este câștigătorul detașat al alegerilor în județul Cluj, Partidul Național Liberal a obținut un rezultat sub așteptări, apreciază analistul politic. Alianța USR-Plus și PSD, în schimb, au crescut în ultimele două luni, la nivel județean.


„Este evident că rezultatele sunt dezamăgitoare pentru Partidul Național Liberal, care spera să obțină un scor mai mare la Cluj. La alegerile locale, și în municipiu, și în județ, au fost rezultate mult mai bune. PNL a reușit să transfere un număr record de primari în funcție de la PSD, pe care i-a folosit în campania electorală, de această dată sub eticheta PNL, pentru a mobiliza electoratul, astfel încât așteptările PNL erau cu siguranță mult mai mari decât rezultatul obținut.

Alianța USR-Plus a obținut la nivel județean un rezultat care cu greu ar fi putut fi mult mai bun. În comparație cu alegerile locale, unde rezultatele au fost dezastruoase, Alianța USR-Plus a obținut un scor peste așteptări, ținând cont și de faptul că este un partid prezent în special în municipiul Cluj-Napoca și aproape deloc prezent în zonele rurale.


Partidul Social Democrat a obținut un scor destul de slab față de cât ar fi putut să obțină la rândul său. Cu siguranță au recuperat câte ceva din pierderile de la alegerile locale și sunt pe un trend relativ ascendent. Capii de listă, atât de la Senat, cât și de la Camera Deputaților probabil au ridicat puțin în sus rezultatul, în comparație cu cel de la locale”, a declarat Sergiu Mișcoiu.

Surpriza alegerilor - rezultatul obținut de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Înființat în septembrie 2019, partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a obținut rezultate surprinzătoare atât la nivel național, cât și la Cluj în primul scrutin major la care ia parte.


„La Cluj, AUR a obținut un rezultat mai mic decât media națională, dar totuși un rezultat bun, în condițiile în care se afla într-o relativă competiție, în primul rând cu PMP, care a fost sabotat, atât la nivel național, cât și la nivel local de succesul de care s-a bucurat AUR, mergând pe un pilon oarecum asemănător, PMP fiind ceva mai moderat și în niciun caz antieuropean”, a mai spus profesorul UBB.

Cum se explică scăderea dramatică a PNL Cluj?

Sergiu Mișcoiu este de părere că implicarea directă a președintelui Klaus Iohannis în campania electorală pentru parlamentare a fost „deplasată”, scăzând rezultatul PNL, în loc să îl impulsioneze.

„Președintele Iohannis a exagerat cu susținerea partidului și cu demonizarea opoziției. S-a implicat într-un mod deplasat în această campanie electorală. Ar fi făcut mai multe servicii Partidului Național Liberal dacă nu ar fi participat activ la această campanie. Acest lucru irită o serie de votanți. 

Este clar că o parte a votanților care s-au orientat acum către Alianța USR-Plus, la alegerile locale au mers cu PNL, cu echipa primarului Emil Boc, iar în acest moment, s-au cosiderat îndreptățiți să revină la opțiunea inițială, care pentru ei este una inovatoare, reformatoare, modernizatoare într-o măsură mult mai mare decât ceea ce propune Partidul Național Liberal. De asemenea, există erodarea PNL din cauza guvernării, mai ales la nivel național, pe timp de pandemie. Scorul acesta este explicabil, chiar dacă e dezamăgitor”, a arătat analistul politic.

La ce ne putem aștepta de la AUR, partidul de extremă dreaptă care intră în parlament?

Scorul de peste 8% obținut de Alianța pentru Unirea Românilor atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, a venit ca un șoc în seara alegerilor. În opinia profesorului Sergiu Mișcoiu, parlamentarii AUR vor tulbura și mai mult scena politică, care era deja destul de tensionată.

„Este un pariu interesant să vedem dacă AUR se va menține ca atare sau va avea soarta PP-DD, careîn 2012 nici nu au preluat bine mandatele, că deja au și migrat, o parte din parlamentari, la alte partide, pentru a face majorități. Este clar că și din AUR va fi o serie de parlamentari care vor face acest, lucru, dacă partidul nu va fi el însuși la guvernare și sperăm că nu va fi. În rest, ne putem aștepta la „otrăvirea” vieții parlamentare, care era și așa destul de tensionată și plină de reglări de conturi triviale. Este clar că profilul parlamentarilor pe care îi promovează AUR este unul legat de scandal, provocare, deschiderea de fronturi și agresivitate, ceea ce va scădea și mai mult calitatea unei vieți parlamentare destul de oropsită în ultimele decenii”, a conchis analistul. 

Record negativ privind prezența la vot. De ce au stat acasă românii?

Atât pandemia de coronavirus, cât și oferta electorală limitată i-au îndemnat pe români să nu participe la votul de duminică, a afirmat Sergiu Mișcoiu.

„Prezența la vot cred că are explicații unitare la nivel național, mai degrabă decât locale. Clujul se află puțin peste media națională. Prezența scăzută la nivel național are o dublă explicație: în primul rând, cercetările sociologice arată că o parte a populației s-a temut de posibilitatea de a se infecta prin participarea la procesul electoral. 

O altă explicație este și aceea că o parte dintre alegători nu au găsit în oferta electorală a partidelor care au reușit să propună candidați ceea ce căutau. Este cazul unor votanți care sunt mai degrabă progresiști de stânga, ei nu se regăsesc în Alianța USR-Plus, care s-a declarat de centru-dreapta, nu se regăsesc nici în PSD, care este un partid conservator, deci au stat acasă. Sunt categorii de votanți din toate zonele care pur și simplu au considerat că nu merită să meargă la vot, pentru că rezultatul este previzibil. Acest lucru a favorizat grupurile organizate, unitare și mai ales care se mobilizează în mod radical, așa cum s-a întâmplat cu AUR”, a arătat acesta.

CITEȘTE ȘI

Cum s-au descurcat parlamentarii clujeni „adoptați” de alte județe? Ungureanu și Cătăniciu își mențin mandatele

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter