Politică

13 primari PSD din Cluj, în pericol să rămână fără mandate. LISTA COMPLETĂ

Primarii PSD care vor candida pentru un nou mandat din partea altor partide ar putea rămâne fără funcții.

 

 


Organizația Județeană Cluj a Partidului Social Democrat a înaintat astăzi către Instituția Prefectului Județului Cluj solicitarea de emitere a Ordinului de încetare de drept a mandatului de primar, înainte de termen, prin pierderea calității de membru PSD ca urmare a înscrierii în alt partid politic și a depunerii candidaturii pentru funcția de primar din partea acelui partid politic, pentru 13 aleși în funcția de primar.

 


Este vorba despre: Morar Costan (Municipiul Dej), Făgădar Nicolae (Com. Aiton), Cighir Ana (Com. Așchileu), Moldovan Ana Liliana (Com. Ceanu Mare), Rus Simon-Casian (Com. Cuzdrioara), Costea Gabriel-Victor (Com. Feleacu), Moncea Ioan (Com. Jichișu de Jos), Giurgiu Aurel (Com. Luna), Zelencz Roland-Tiberiu (Com. Mica), Oltean Dumitru (Com. Mintiu Gherlii), Ghic Viorel (Com. Mărișel), Fartan Ioan (Com. Sânmărtin), Fărgaciu Călin-Stelian (Com.Sândulești).

Ce spune prefectul Clujului?

Prefectul Mircea Abrudean a declarat că „va face ceea ce prevede Codul Administrativ”, iar după ce sesizarea va fi analizată de compartimentul juridic din cadrul Prefecturii, vor fi emise ordinele de constatare a încetării mandatelor.


„ (Voi face - n.red.) Ce prevede Codul Administrativ, altceva nu am ce face. Azi s-a depus sesizarea. Urmează să fie analizată de compartimentul juridic, apoi să fie făcute demersurile legale necesare. Când și dacă vor fi îndeplinite toate condițiile legale necesare, vor fi emise Ordinele de constatare a încetării mandatelor, fără excepție. Vă reamintesc că de curând am emis Ordine de încetare a mandatelor înainte de termen pentru 3 primari, după parcurgerea tuturor procedurilor prevăzute de Codul Administrativ. Același lucru s-a întâmplat și în cazul mai multor consilieri locali”, a declarat Mircea Abrudean, pentru Monitorul de Cluj.

Cordoș: „Am făcut ce ne-a cerut electoratul”

Președintele interimar al Organizației PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a declarat că electoratul de stânga din localitățile a căror primari s-au reorientat spre PNL este dezamăgit, lucru care l-a determinat să înainteze sesizarea prefectului Clujului.


„PNL fură primari de la PSD și acest lucru trebuia scos în evidență. Faptul că PNL fură primari este un semn de slăbiciune și ar trebui să răspundă la următoarea întrebare: în momentul când au luat acești primari, PSD nu mai era „ciuma roșie”? Probabil că răspunzând la această întrebare, oamenii își vor da seama despre caracterul și interesul pe care l-au urmărit atât PNL-ul, cât și cei care au ales să facă această mișcare, adică să dezamăgească electoratul care i-a ales, un electorat de stânga și acum caută tot felul de argumente să intre pe ușa din dos în fața unui electorat de dreapta care, după mine, nu și-i dorește. Datorită acestor lucruri am făcut demersul, prin care i-am solicitat legal prefectului să constate prin ordin încetarea mandatelor celor 13 primari”, a afirmat Cordoș.

Întrebat dacă se așteaptă ca prefectului Clujului să amâne emiterea ordinelor până după alegerile locale, liderul PSD Cluj a răspuns: „Cred că poate fi un scenariu, însă îi cer prefectului județului Cluj să emită acest ordin în regim de urgență, pentru că nu vine doar de la un partid politic, ci vine de la electoratul care i-a votat în urmă cu patru ani pe cei 13 primari.”


Pensiile speciale ale primarilor sunt în joc

Potrivit Articolului 210 din Codul Administrativ actualizat în 2019, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene care au deținut una dintre aceste funcții după 1992 vor beneficia de pensii speciale suportate din bugetul de stat și plătite prin Ministerul Dezvoltării Regionale. Pensia specială se va cumula cu orice altă pensie de stat sau dintr-un sistem de pensii private.

„Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată la Art. 210 din Codul Administrativ.

Cuantumul pensiei speciale se calculează ca produs dintre numărul lunilor de mandat și 0,4% din indemnizaţia brută lunară pe care beneficiarul o câștigă ca deținător al funcției.

Condiția este ca beneficiarul să fi avut minimum un mandat întreg de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean.

În cazul mandatelor incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se va calcula proporţional cu perioada de mandat exercitată. La calcularea pensiei speciale se vor lua în considerare maximum trei mandate (adică numărul lunilor de mandat nu poate fi mai mare de 144).

Întrebat dacă PSD Cluj a luat în calcul acest aspect înanintea depunerii sesizării, Alexandru Cordoș a declarat: „Sincer, nu m-am gândit la acest aspect, dar este o consecință care s-ar putea lovi acești primari, dar cred că ar fi trebuit ei să se gândească la acest lucru. Eu m-am gândit doar la ceea ce mi-a cerut electoratul.”

Jurnaliștii Monitorul de Cluj au scris ieri în exclusivitate despre demersul social-democraților, după ce prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a emis un ordin de încetare a mandatului de primar al lui Robert Negoiță, primar în Sectorul 3, acesta depunându-și candidatura pentru un nou mandat din partea Alianței 2020, formată din Pro România și Partidul București 2020, deși a fost ales în funcție pe listele PSD.

 

CITEȘTE ȘI

Primarii PSD care candidează din partea PNL ar putea rămâne fără funcție! PSD Cluj va depune sesizare pentru încetarea mandatelor

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter