Actualitate

Primarii PSD care candidează din partea PNL ar putea rămâne fără funcție! PSD Cluj va depune sesizare pentru încetarea mandatelor

Primarii clujeni care au fost aleși pe listele Partidului Social Democrat și candidează acum din partea Partidului Național Liberal ar putea rămâne fără mandat.

Primarii PSD care candidează din partea PNL ar putea rămâne fără funcție! PSD Cluj va depune sesizare pentru încetarea mandatelor Primarii PSD care candidează din partea PNL ar putea rămâne fără funcție! PSD Cluj va depune sesizare pentru încetarea mandatelor

 

 


Primarii social-democrați care au trecut în barca PNL pentru alegerile din 27 septembrie sunt în pericol să aibă mandatele încetate. Surse din PSD Cluj au declarat pentru Monitorul de Cluj că organizația județeană va depune în cursul dimineții de marți, 1 septembrie, sesizare la Instituția Prefectului pentru constatarea încetării de drept a mandatelor tuturor celor 13 primari PSD din județ care și-au depus candidatura pentru un nou mandat din partea Partidului Național Liberal.

 


Printre ei, se numără primarul Dejului, Costan Morar, edilul Mărișelului, Viorel Ghic, primarul din Luna, Aurel Giurgiu sau primărița din Ceanu Mare, Liliana Moldovan. Măsura nu poate fi luată în cazul primarului municipiului Turda, Cristian Matei, întrucât acesta a fost eliminat din PSD înainte să treacă la PNL.

Încetarea mandatului poate avea loc dacă un primar candidează din partea altui partid decât cel pe listele căruia a fost ales pentru mandatul în curs, doar dacă partidul depune o sesizare în acest sens la Instituția Prefectului.


„Pentru a demara o procedură de încetare a mandatului oricărui ales local, trebuie făcută o sesizare din partea partidului pe lista căruia a candidat persoana respectivă, către prefect, aceasta este procedura. Prefectura nu este organ de anchetă și nu poate să se autosesizeze”, a explicat prefectul Mircea Abrudean. 

Potrivit acestuia, până în acest moment nu au fost semnalate asemenea cazuri la nivelul județului Cluj.


Robert Negoiță a rămas fără mandat

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a semnat luni ordinul privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al lui Robert Negoiţă, deoarece face parte din alt partid politic.

„Se constată încetarea de drept la data de 19 august 2020 a mandatului de primar al Sectorului 3 Bucureşti al lui Robert Sorin Negoiţă, având în vedere admiterea candidaturii sale la alegerile din 27 septembrie 2020 pentru funcţia de primar al Sectorului 3 din partea altui partid decât cel pe listele căruia a candidat şi a fost ales primar la alegerile locale din 2016”, se arată în ordinul semnat de Gheorghe Cojanu.


Negoiță a anunțat că intenționează să conteste ordinul de suspendare în instanță. Robert Negoiţă candidează pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 3 al Capitalei din partea Alianţei 2020, formată din ProRomânia şi Partidul Bucureşti 2020.

Șimon: „Este de salutat decizia prefectului de București”

George Șimon, fost coordonator al organizației PSD Cluj, a declarat că decizia prefectului Bucureștiului este de salutat, arătând că plecarea primarilor de la PSD cu preponderență spre PNL este un fenomen răspândit în întreaga țară.

„Această situație nu este doar la Robert Negoiță sau în Cluj sau Maramureș, ci în toată țara. Au plecat câteva sute de primari de la PSD în PNL, primarii de la PSD care au fugit și și-au trădat partidul nu au fost dați afară de către organizațiile PSD, pentru că dacă erau dați afară de organizații, ei nu își pierdeau mandatul. Atunci, ei au rămas candidați din partea PNL, dar s-au depus, la nivel național, aceste hârtii din partea partidelor privind acești primari fugari. Se pare că prefecții sunt ai puterii, sunt ai Guvernului Orban, ei nu se grăbesc să ia măsurile legale. Este de salutat decizia prefectului de București, că l-a suspendat pe Negoiță, poate dă un exemplu tuturor prefecților să îi suspende pe toți primarii fugari și trădători care au plecat de la PNL la PSD”, a comentat George Șimon.

 

CITEȘTE ȘI

Liderul PSD Cluj: „PNL a ridicat traseismul politic la rang de valoare liberală”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter