Politică

Kelemen Hunor: Vrem folosirea limbii maghiare în administrația locală. Care va fi rolul Annei Horvath în acest demers

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath, a afirmat joi că la următoarea şedinţă de Consiliu Local îşi va anunţa demisia din funcţia pe care o are în administraţia locală.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă organizată la Cluj, că Anna Horvath va deveni vicepreşedintele executiv al formaţiunii în relaţia cu autorităţile locale.

Kelemen Hunor a precizat că Uniunea are în plan ca în perioada următoare să facă mai multe propuneri de amendare a legislaţiei din domeniul administraţiei locale, de la folosirea limbii materne, până la descentralizarea fiscală şi bugetară, iar Anna Horvath va avea rolul de coordonator al acţiunilor formaţiunii, în acest domeniu.


"După următoarea şedinţă a Consiliului Local, când demisia doamnei Horvath va fi înregistrată şi va înceta şi formal această funcţie, am rugat-o şi a acceptat să devină vicepreşedinte executiv în relaţia cu autorităţile locale. Este o funcţie care nu este ocupată de aproape un an de zile, de la alegerile locale de anul trecut este o funcţie vacantă, avem nevoie de un om care cunoaşte acest segment al administraţiei locale. Ea îl cunoaşte şi are autoritate în faţa colegilor din administraţia locală, dar în acelaşi timp este o persoană care înţelege problemele comunităţilor locale şi găseşte soluţii eficiente şi realizabile. Avem nevoie de un om care va fi un ajutor real în ce priveşte propunerile noastre legislative în Parlamentul României pentru că urmează o perioadă în care vom avea mai multe iniţiative prin care vom încerca să amendăm legislaţia care dirijează activitatea administraţiei locale", a spus Kelemen Hunor.

Acesta a precizat că o susţine pe Anna Horvath în decizia de a-şi da demisia din funcţia de viceprimar.


"După cinci luni de zile a fost o decizie grea dar o decizie pe care eu am înţeles-o, pentru că nu există niciun raţionament pentru care, nici după cinci luni de zile, să nu o laşi pe doamna Horvath să se întoarcă la locul de muncă să îndeplinească funcţia de viceprimar. Cum nu există niciun raţionament în acest moment pentru această interdicţie, sunt convins că procurorul, după bunul plac, poate să prelungească această interdicţie fără nicio limită. În aceste condiţii doamna Horvath a luat această decizie şi eu o susţin", a spus Kelemen.

El a adăugat că, în opinia sa, interdicţia impusă Annei Horvath de procurori de a se întoarce la lucru şi de a-şi exercita funcţia de viceprimar "înseamnă discreditarea persoanei ei".


Procurorii DNA au dispus, pe 11 octombrie 2016, luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Anna Horvath, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Printre obligaţiile impuse se află şi aceea să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta, respectiv activitatea de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Pe 13 octombrie, Anna Horvath a anunţat că intră în concediu fără plată până la încheierea cercetărilor, fiind incorect să fie remunerată dacă nu poate presta munca la primărie.

Ulterior, în 20 decembrie 2016, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, sub control judiciar, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor.


În plus, la finalul lunii februarie 2017, Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi a identificat indicii privind posibila săvârşirea a infracţiunii de conflict de interese în materie penală de către Anna Horvath, în calitatea sa de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, motiv pentru care a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter