Politică

"Bătălia" pentru putere, la Cluj, mai acerbă ca niciodată. Negocierile PNL-UDMR continuă.

Liberalii și UDMR-iștii nu au ajuns la un acord privind viitoarea colaborare pe care o vor avea la nivel local, astfel că miercuri urmează să se întâlnească din nou.

PNL și UDMR nu reușesc să “bată în cuie” alianța la nivel local privind susținerea la Consiliul Județean Cluj, Primăria Cluj-Napoca și câteva dintre localitățile clujene, astfel că mai urmează o rundă de negocieri. Cele două formațiuni politice discută în această perioadă și despre alcătuirea unui program de guvernare comun, în cazul în care UDMR decide să bată palma cu PNL, nu cu PSD, care le-ar fi promis acestora inclusiv renunțarea la funcțiile de vicepreședinți. Mai exact, o ipoteză a fost ca PSD să facă majoritate cu UDMR şi să îl impună pe Cornel Itu şi să cedeze funcţiile de vicepreşedinţi UDMR-ului.

“Discutăm despre formarea unui program de guvernare comun, nu doar despre formarea majorităților, nu s-a bătut în cuie încă nimic, pentru că ei au avut o ofertă și din partea PSD”, a declarat Marius Nicoară, co-președinte PNL Cluj.


Uniunea discută zilele acestea cu liberalii și despre alcătuirea majorităților în alte localități, printre care Huedin, Câmpia Turzii, Florești, unde speră la câteva mandate de viceprimari. Deocamdată, în principiu, discuțiile s-au încheiat în privința localităților Aghireșu, Călărași, Gârbău, Tureni și Bonțida, pentru formarea majorităților.  

Până în prezent, liberalii și UDMR-iștii s-au mai întâlnit de două ori, mai exact la sfârșitul săptămânii trecute și în cursul zilei de luni. “Am discutat, parțial, pe marginea unei colaborări și urmează să ne întâlnim și luni pentru a finaliza discuțiile. UDMR vrea să păstreze funcțiile pe care le are acum la Consiliul Județean și la Primărie, și de asemenea, să formăm majorități în câteva localități”, spunea vineri vicepreședintele PNL, senatorul Alin Tișe, care este de altfel și propunerea PNL pentru funcția de președinte al forului județean.


La Consiliul Județean PNL are în acest moment 18 mandate de consilieri, iar UDMR 7, în timp ce PSD are doar 12 consilieri. UDMR vrea să păstreze funcția de vicepreședinte al CJ Cluj și pe cea de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Săptămâna trecută, președintele PSD Liviu Dragnea declara că “la Cluj nu facem (alianță- n.red) cu UDMR, acolo e dragoste veche UDMR-PNL".


PNL şi PSD sunt principalele partide din judeţul Cluj, din punct de vedere al voturilor şi mandatelor de aleşi locali obţinute la alegerile din 5 iunie, iar UDMR este a treia forţă politică din judeţ, care înclină balanţa puterii spre una dintre cele două formaţiuni.

Pentru Consiliul Judeţean, PNL a obţinut în judeţul Cluj 37,99% din voturi, urmat de PSD, cu 26,60%, şi de UDMR, cu 13,96%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter