Politică

Parlamentarii s-au întors la muncă

Luni a început oficial prima sesiune parlamentară din 2016. Pe aleși îi așteaptă un an greu, nu doar în Legislativ, ci și la nivel de partide, pentru că vor avea de luptat pentru două runde de alegeri: locale și parlamentare.

Parlamentarii au pe masa de lucru o serie de legi, unele controversate, care trebuie rezolvate înainte de campania pentru alegerile din iunie, se arată într-o analiză evz.ro. Astăzi, aleșii își vor împărți funcțiile din conducerile celor două Camere, își vor alege liderii de grupuri (la Cameră, pesedistul Marian Neacșu va fi înlocuit cu Florin Pâslaru). La Senat, PSD și UNPR își vor separa grupurile.

Priorități la Cameră

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a cerut reluarea dezbaterilor pe Codul penal și Codul procedură penală după criticile aduse de Comisia Europeană la adresa României în ultimul raport MCV.


Controversata OUG privind creşterea indemnizaţiilor pentru înalţii demnitari, respinsă de Senat în toamnă, se află acum pe masa Comisiei de Muncă a Camerei.

Mai mulți deputați PSD au inițiat un proiect de lege care prevede desființarea taxei radio-tv.


Un alt proiect prevede ca primarii nou aleşi să fie obligaţi să îşi depună declaraţiile de interese la prefecturi, iar acestea să verifice dacă sunt în incompatibilitate.

Noua lege a salarizării publice, se află, de asemenea, la Cameră.


Proiectul de lege care prevedere reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile care au născut cel puţin trei copii, până în ianuarie 1990.

Priorități la Senat

Legea dării în plată, trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis este o prioritate pentru senatori. Ea a fost între timp amendată de inițiator (Daniel Zamfir -PNL) , de prevederi urmând să beneficieze doar consumatorii, nu și cei care au cumpărat imobile în scop speculativ, dar și persoanele care au fost deja executate de bancă.


Proiectul Cristianei Anghel (ALDE) privind completarea Codului penal prin aplicarea de sancţiuni în cazul insultei şi calomniei.

Comisia de Apărare va lua în discuție oportunitatea constituirii unei subcomisii de anchetă privind tragedia de la clubul Colectiv.


Pensiile speciale pentru aleșii locali au fost declarate neconstituționale. Aleșii trebuie să pună actul normativ în acord cu decizia CCR.

Iniţiativa preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care prevede că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi numeşte, dintre judecătorii care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii.

Proiectul senatorului Corneliu Dobriţoiu prin care militarii şi civilii care lucrează în condiţii periculoase şi în domeniul situaţiilor de urgenţă ar putea beneficia de sporuri şi prime.

Ultimele Stiri
abonare newsletter