Politică

Greva PNL, un joc de imagine?

Parlamentarii liberali au intrat luni în grevă japoneză din cauza tergiversării discutării și adoptării noii legi a votului prin corespondență.

În timp ce conducerea PNL spune că PSD blochează adoptarea unui astfel de proiect, PSD susține că liberalii fac doar un joc de imagine și că de fapt ei sunt cei care blochează acest proiect. Toate acestea în condițiile în care până la alegeri mai este mai puțin de un an.

Nu se grăbesc nici unii, nici alții

Se pare însă că nici Puterea, nici Opoziția nu au vreun interes pentru a grăbi trecerea acestui proiect.


Recent, liberalul Mihai Voicu a demisionat din funcţia de preşedinte al Comisiei de Cod Electoral, for responsabil cu elaborarea legislaţiei electorale. Astfel că, odată cu demisia acestuia, activitatea Comisiei a fost suspendată pentru că doar preşedintele poate convoca şedinţele. Social-democraţii spun acum că demisia lui Voicu arată, de fapt, că PNL este partidul care nu doreşte introducerea votului prin corespondenţă, fiind vorba doar de populism.  

Pe de altă parte, pesediștii nu au un interes ca această lege să treacă, pentru că electoratul din diaspora este orientat înspre dreapta.


Greva japoneză nu este chiar japoneză

Astfel, de ieri, aleșii liberali au intrat în grevă japoneză. Concret, parlamentarii participă la lucrări, la dezbateri, însă de câte ori au ocazia cer urgentarea proiectului votului prin corespondență.

“Nu este un boicot, este grevă japoneză în sensul că sesizăm vizibil prin banderola albă pe care o putrăm și prin care cerem urgentarea acestui proiect, al votului prin corespondență. Ne îndeplinim toate atribuțiile din fișa postului. Proiectul este la noi în grădină, adică la Camera Deputaților care este vot decizional”, a explicat deputatul PNL de Cluj Radu Zlati.


La Senat situația e diferită, în sensul că aici chiar nu se participă la dezbateri. De altfel, în ultimele luni am văzut că la camera superioară a Parlamentului proiectele trec tacit, în general, fără a fi vorba de vreo situație specială. De asemenea, tot la Senat, chiulul este o obișnuință pentru unii. 

“Nu participăm la dezbateri, suntem în sală, de exemplu de oră se discută acum (n.r luni)  dacă este sau nu este cvorum. Proiectele trec oricum, pentru că ei, cei din PSD, au majoritate. Vom trece și alte forme de protest, cum ar fi greva totală, dacă cei din PSD vor bloca acest proiect”, a spus senatorul PNL de Cluj, Alin Tișe.


Erorile PNL

Sociologul Sebastian Lăzăroiu declara recent că PNL nu şi-a dat silinţa pentru adoptarea votului prin corespondenţă tocmai pentu că ar fi venit în dezavantajul său la negocierile pentru formarea unui nou Guvern post-alegeri parlamentare. „Cu votul prin corespondenţă PNL a comis o altă serie de erori. Dacă nu se adoptă legea, în 2016 diaspora va fi iar invitată la cozi la ambasade. PNL şi-a făcut iarăşi nişte calcule greşite. Deşi ştiau că mai multe voturi din diaspora le creşte cota electorală, au zis că mai bine fără, din moment ce asta va avantaja şi PMP şi M10. Or, ei vor neapărat guvernare cu docilul UNPR, nu cu Băsescu şi Macovei. Vor arunca vina pe PSD, dar PSD nu pierde nimic. Degeaba au depus moţiune de cenzură în iunie pe votul prin corespondenţă, dacă ea n-a fost urmată de presiuni asupra actualei majorităţi sau negocieri pentru o majoritate punctuală. Au vrut să menajeze şi UDMR, au vrut să-şi aleagă şi partenerul de guvernare după 2016 şi, în final, tot ei vor ieşi în pagubă“, crede sociologul Sebastian Lăzăroiu.

Vă reamintim, Legea votului prin corespondenţă ar trebui să fie gata până în noiembrie, pentru a putea fi aplicată la alegerile legislative din 2016, în condiţiile în care CC şi Comisia de la Veneţia au stabilit că legislaţia nu poate fi amendată cu mai puţin de un an înaintea scrutinului. Proiectul votului prin corespondenţă a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, după alegerile prezidenţiale existând consultări la Palatul Cotroceni şi un acord de principiu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter