Politică

Liviu Dragnea a DEMISIONAT din funcţia de ministru şi de preşedinte executiv PSD

Liviu Dragnea a anunțat că a demisionat din postul de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar luni, în ședința Biroului Permanent al PSD, își va depune mandatul de președinte executiv al partidului, ca urmare a deciziei instanței de a-l condamna în dosarul ”Referendumul”.

El a precizat că se consideră în continuare nevinovat, dar că a luat act de decizia instanței, neștiind însă care va fi motivarea deciziei. „Așa cum am mai spus în permanență, mă consider nevinovat. Cu toate astea, am luat act de decizia instanței de astăzi și i-am prezentat prim-ministrului demisia din funcția de ministru al Dezvoltării. De asemenea, l-am informat că luni va fi pe masa Biroului Permanent Național mandatul meu de președinte executiv. Recunosc că nu înțeleg care a fost sau care va fi motivarea deciziei de astăzi, este o decizie pe care o respect, e o decizie a instanței. În schimb, rămân valabile întrebările pe care mi le-am pus: cum se mai poate face campanie în România, în condițiile în care prezența la vot poate fi considerată folos necuvenit”, a spus Dragnea.

El a afirmat totodată că nu știe cum mai poate fi organizată o campanie electorală dacă prezenta la vot este considerată de către o instanță drept folos necuvenit și a apreciat că decizia instanței în cazul său reprezintă un precedent periculos pentru orice dorește să facă o campanie indiferent la ce nivel, local, județean sau național, un precedent care poate afecta democrația și libertatea partidelor de a îndemna oamenii să vină la vot.


„Poate apărea, în mentalul colectiv, impresia că a te prezenta la vot poate fi ceva rău, greșit sau chiar condamnabil”, a adăugat Dragnea.

Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, decizia luată vineri de instanța supremă nefiind definitivă.


Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale”.


Citiți și: Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare în dosarul „Fraudă la referendum”

abonare newsletter