Politică

Demisia lui Oleleu redeschide lupta pentru succesiune la Consiliul Județean. Cine clatină scaunele?

Demisia vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj Ioan Oleleu e primită cu regret, surprinzător, chiar de unii politicieni liberali.

Ioan Oleleu, Mihai Seplecan, Marius Nicoară, Alin Tișe Ioan Oleleu, Mihai Seplecan, Marius Nicoară, Alin Tișe

Alin Tișe, fost președinte al Consiliului Județean, îl regretă pe Oleleu, în vreme ce un alt fost președinte, Marius Nicoară, își dorește o echipă nouă în fruntea forumului județean. Mihai Seplecan, favoritul în cursa pentru șefia deliberativului județean, este singurul care spune cu subiect și predicat: „Voi candida!”

Tișe regretă demisia lui Oleleu

Senatorul liberal Alin Tișe, fost președinte al Consiliului Județean în perioada 2008 - 2012, regretă demisia social-democratului Ioan Oleleu, despre care afirmă că din punct de vedere administrativ a încercat să își facă treaba bine.


„Eu sincer regret demisia domnului Oleleu pentru că, din punct de vedere administrativ, a încercat să își facă treaba foarte bine. Îmi pare rău că nu a rămas să ducă mai departe proiectele pe care și le-a asumat în urmă cu doi ani și jumătate. De asemenea, știu că a fost acela care a încercat să aibă o relație bună cu angajații consiliului, ceea ce iar este de apreciat, pentru că nu poți conduce un Consiliu Județean decât dacă ai relații de armonie și încurajare pentru angajați și nicidecum o relație conflictuală”, a declarat pentru Monitorul de Cluj senatorul Alin Tișe.

În ceea ce privește o viitoare conducere a Consiliului Județean, Tișe consideră că este nevoie de o echipă nouă, care să vină cu un proiect viabil nu doar pentru un an, ci pentru o perioadă mai îndelungată de timp, având în vedere că anul viitor vor fi organizate din nou alegeri pentru conducerea deliberativului județean.


„Cred că este nevoie de o nouă echipă la nivelul Consiliului Județean, întrucât peste un an sunt alegeri și cei care își vor asuma conducerea consiliului vor fi imaginea PNL-ului la nivelul județului și al municipiului Cluj-Napoca. De calitățile și de competența oamenilor pe care noi îi vom pune acolo și de ceea ce vor reuși să facă practic va depinde reușita noastră în alegerile de anul viitor. Ei vor trebui să își facă treaba foarte bine pentru ca anul viitor să putem cere votul clujenilor. Cu alte cuvinte, echipa aceasta nu ar trebui să se gândească doar la un mandat de un an, ci ea trebuie să existe într-un efort de a avea continuitate la nivelul consiliului pentru a duce mai departe conducere și după alegeri”, a mai declarat Alin Tișe.

Nicoară îl susține pe Seplecan

Senatorul PNL Marius Nicoară, la rândul său fost președinte al Consiliului Județean Cluj între anii 2004 și 2008, a declarat că nu știe care sunt motivele care l-au determinat pe Ioan Oleleu să demisioneze. „Nu cunosc motivele demisiei domnului Oleleu”, a afirmat Nicoară.


În ceea ce privește viitorul președinte al Consiliului Județean, senatorul PNL îl susține pe Mihai Seplecan. „Eu cred că atunci când va fi domnul Seplecan în fruntea instituției o va conduce foarte bine”, a mai declarat Marius Nicoară pentru Monitorul de Cluj.

Seplecan speră în continuare să obțină șefia CJ Cluj

Consilierul județean PNL Mihai Seplecan - unul dintre favoriții pentru șefia deliberativului județean - afirmă la rândul său că nici el nu cunoaște motivele demisiei lui Oleleu. „Nu stiu de ce și-a dat demisia, dar nu cred că acelea sunt motivele, cele pe care le-a semnalat acolo (în actul de demisie - n.r.). Sunt convins că în timp se vor vedea adevăratele motive pentru care și-a dat demisia. Nu am nimic personal cu el, îi urez multă sănătate și să îi dea Dumnezeu toate cele bune”, a declarat Seplecan pentru Monitorul de Cluj.


Consilierul liberal consideră că preluarea interimatului de către Vakar Istvan nu reprezintă o problemă pentru ACL. „Poziția de președinte al consiliului județean este a PNL. Domnul Vakar a rămas acolo și este acolo cu votul consilierilor PNL. Domnul Oleleu, dându-și demisia, acea poziție de vicepreședinte a revenit «PNL vechi» deoarece cei de la PDL eu deja un vicepreședinte”, a explicat consilierul județean Mihai Seplecan.

El a adăugat că, potrivit deciziei și protocolului la nivel național dintre fostul PDL și fostul PNL, la nivelul fiecărei unități administrative aflată în situația unui interimat - cum este și cazul Clujului - partidul din care a făcut parte fostul președinte va desemna următorul președinte drept urmare această funcție îi revine fostului PNL. „Fostul PNL va hotărâ dacă voi fi tot eu sau altcineva, pentru că, deși partidele au fuzionat, există un protocol, valabil până în 2016, care spune că interimatele sunt ocupate de oameni de la fostele partide politice care au ocupat această funcție”, a declarat Mihai Seplecan.


Nu renunță la candidatură: „Nu ar fi nici o problemă ca și foștii pedeliști să mă susțină”

În ceea ce privește planurile sale pe viitor, Seplecan este în continuare hotărât să candideze la șefia Consiliului Județean Cluj și speră că va avea în continuare susținerea necesară pentru a reuși acest lucru. „Dacă fostul PNL și domnul Marius Nicoară, care de nenumărate ori m-a susținut, continuă să mă susțină în continuare, voi candida. Să nu uităm că eu anul trecut, în luna mai, am primit un vot al delegației permanente a fostului PNL, prin care am fost susținut de toți membrii fostului PNL, senatori, deputați, primari. Aceștia m-au desemnat și așa am putut și ajunge să fiu propus la Consiliul Județean. Practic eu am primit votul de la foștii colegi și acel vot a rămas în picioare, nu ar fi nici o problemă să fiu susținut în continuare și nu ar fi nici o problemă ca și foștii pedeliști să mă susțină”, a mai spus consilierul județean Mihai Seplecan.

Articol scris de Ioana Gale, masterandă la Departamentul de Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Citește și depre Ioan Oleleu şi-a dat DEMISIA! Monitorul a scris despre retragerea PSD-istului în urmă cu o lună

abonare newsletter