Politică

UPDATE: Premierul Victor Ponta, audiat la ICCJ în dosarul Referendumului

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a venit miercuri dimineţă, 11 martie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru a fi audiat în dosarul Referendumului.

UPDATE 11:25 : Diferenţa între politic şi ilegal este cea dintre democraţie şi dictatură

Victor Ponta a declarat, după audieri, că decizia privind suspendarea lui Traian Băsescu în 2012 şi referendumul a fost politică, nu ilegală, liderul PSD adăugând că diferenţa între politic şi ilegal fiind cea dintre democraţie şi dictatură.


"Am spus adevărul despre faptul că deciziile politice privind suspendarea preşedintelui Băsescu, referendumul, sunt decizii politice şi, dacă am făcut bine, oamenii votează, iar dacă am făcut rău, votează pe alţii, dar nu a existat niciodată, în niciun fel şi în nicio formă, niciun fel de încălcare a legii, ori, într-o ţară democratică în care cred că trăim şi trebuie să trăim, nu eşti sancţionat penal pentru faptul că iei decizii politice. Eşti sancţionat sau eşti apreciat de către alegători şi cred că toţi cei care au votat la referendum au avut acest drept, să voteze, şi nu trebuie să fie pedepsiţi pentru asta", a spus Ponta, după audierea la ICCJ.

Întrebat de jurnalişti dacă prin afirmaţia sa din faţa instanţei că referendumul nu a adus PSD avantaje nepatrimoniale trebuie înţeles că PSD l-a promovat dezinteresat, iar faptul că liderul de atunci al PNL Crin Antonescu era candidat pentru alegerile prezidenţiale nu era parte a unei înţelegeri între cele două partide în cadrul USL, Ponta a răspuns că partidele au intenţia de a câştiga alegeri sau aplica decizii politice, iar decizia de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte, pe care el şi astăzi o consideră corectă, este una politică.


"Nu este interzis de Codul penal să iei decizii politice şi să participi la alegeri, doar pe vremea comuniştilor sau a naziştilor era aşa", a spus Ponta, insistând asupra faptului că între decizii politice şi răspunderi penale este diferenţa între democraţie şi dictatură.

El a punctat şi faptul că toate deciziile politice privind suspendarea lui Băsescu au fost luate de conducerea USL, iar Dragnea a avut "ghinionul" să fie singurul care nu era membru al Parlamentului.


"De aia pe el l-au găsit, că pentru decizii politice suntem toţi responsabili. De exemplu, pentru Dobre (Victor Paul Dobre-n.r.) s-a cerut urmărirea penală şi Parlamentul, în mod corect după părerea mea, a respins acel lucru. Dragnea nu era membru al Parlamentului, dar nu a făcut nimic singur şi nimic ilegal, toţi am făcut decizia politică de suspendare şi sunt convins că se va face dreptate", a încheiat Ponta.

----------------------


Preşedintele PSD a afirmat că vrea să spună adevărul în acest dosar şi că a dorit să vorbească şi în faţa procurorului, dar acesta nu l-a acceptat.

Cu puţin timp înaintea sa lui Ponta, la ICC au venit şi miniştrii Liviu Dragnea şi Mircea Duşă.


Duminică, Ponta preciza că se va prezenta în faţa instanţei şi va explica faptul că, bazat pe informaţiile avute ca lider de partid şi premier, nu a făcut nimeni în 2012 vreo schemă de fraudare

"Voi spune adevărul şi numai adevărul, şi anume că, din toate cunoştinţele pe care le-am avut ca lider de partid şi prim-ministru, nu a făcut nimeni în 2012 vreo schemă de fraudare, ci chiar au venit 7,4 milioane de români să voteze pentru demiterea lui Traian Băsescu. Că nu s-a întâmplat e o poveste pe care nu cred că mai trebuie să o redeschidem acum, dar aici vorbim de responsabilităţi penale şi o să spun ceea ce ştiu, ceea ce mă va întreba instanţa, avocaţii sau proccurorul, şi voi spune doar adevărul", a spus Ponta, duminică.

abonare newsletter