Politică

La ce ajută o “ambasadă” a aşa-zisului Ţinut Secuiesc?

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/01_ziua/05-fuzes-lazlo_web.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Înfiinţarea Reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles stârneşte reacţii dure în rândul politicienilor români.

Maghiarii ridică din umeri şi spun că “dacă ajută, de ce nu?”.

Udemeriştii par să se alăture iniţiativei europarlamentarului Laszlo Tokes de a înfiinţa o Reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles. Vicepremierul Marko Bela a declarat ieri, la RFI, că “dacă acest lucru ajută, de ce nu?”.


 

Ieri, ambasadorul Ungariei Füzes Oszkár a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe pentru discuţii despre iniţiativa europarlamentarului Laszlo Tokes de înfiinţare a unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles.


Reprezentanţii ministerului au declarat că se aşteaptă ca niciun oficial ungar să nu participe la evenimentul organizat de Laszlo Tokes.

La Cluj, politicienii din arcul Puterii susţin că s-a ajuns “prea departe”, iniţiativa lui Tokes făcând parte din categoria celor “năstruşnice, la limita suportabilităţii de către români”.


Maghiarii sunt, însă, de părere că “Reprezentanţa” este necesară pentru “reprezentarea intereselor de dezvoltare a judeţelor la nivelul instituţiilor Uniunii Europene”.

 


Marko: “Va ajuta
la dezvoltarea
economică a zonei”

 


Vicepremierul Marko Bela este convins că interesele Ţinutului Secuiesc trebuie promovate. “După părerea mea, este nevoie de o popularizare a intereselor economice în general ale ţării, a intereselor economice de pe Ţinutul Secuiesc sau tot Ardealul şi n-am reuşit până acum să atragem investitori în cadrul Ţinutului Secuiesc sau să popularizăm potenţialul economic şi turistic al acelei zone. Dacă un astfel de birou ne va ajuta, de ce nu? Care ar fi problema?”, a spus Marko Bela.

În ceea ce priveşte implicarea Parlamentului European, Marko a adăugat că “cred că nu se pune problema”.

“Acolo, euro-parlamentarii noştri au dat o mână de ajutor în ceea ce priveşte deschiderea sau inaugurarea acestui birou. Eu nu sunt de acord că s-a încercat o interpretare politică privind acest birou”, a mai spus Marko Bela.

Clujenii “sancţionează”
Reprezentanţa

 

Democrat liberalii şi independenţii clujeni au sancţionat iniţiativa europarlamentarului Lazlo Tokes. Ei consideră fie că ideea “năstruşnică a acestuia este la limita suportabilităţii pentru români”, fie că “s-a mers prea departe”, maghiarii având posibilitatea şi până acum să-şi facă lobby.

Senatorul independent, Şerban Rădulescu a explicat pentru monitorul că “trebuie să pornim de la ideea că Ţinutul Secuiesc nici măcar nu există legal, iar ideile lui Tokes au fost la limita suportabilităţii pentru români, de multe ori”. “Şi pâna acum puteau să-şi facă lobby, prin unităţile administrative teritoriale”, a explicat senatorul.

Alţii au afirmat, încă de săptămâna trecută că, prin gestul său, Tokes încalcă Constituţia.

Potrivit deputatului PDL Daniel Buda, deschiderea la Bruxelles a Reprezentanţei unei aşa-zise unităţi administrativ teritoriale a Ţinutului Secuiesc nu poate face abstracţie de Constituţia României “care se respectă, nu se discută”, iar deputatul Petru Călian a susţinut că gestul este “o instigare”, Tokes nefiind prea departe de a fi tras la răspundere pentru încălcarea Constituţiei.

“S-a depăşit orice limită, dar e o problemă a celor care permit acest lucru. Întotdeauna puterea unora e dată de slăbiciunea celor mulţi”, a declarat, la rândul său deputatul PDL, Adrian Gurzău.

Deputatul independent Mircia Giurgiu susţine şi el că Tokes se foloseşte de o instituţie europeană în interes personal. Pe de altă parte, a mai spus Giurgiu, “Ţinutul Secuiesc neexistând oficial, se încalcă legislaţia, se duc prea departe”.

 

Şefii judeţelor Harghita şi Covasna
vor dezvoltarea “economică” a zonei

 

Preşedinţii Consiliilor Judeţene Harghita şi Covasna consideră că deschiderea biroului la Bruxelles este “necesară”. Borboly Csaba şi Tamás Sándor susţin că reprezentanţa are ca scop principal “reprezentarea intereselor de dezvoltare a judeţelor la nivelul instituţiilor Uniunii Europene”. “Nu este vorba nici mai mult, nici mai puţin decât de un birou de lobby care reprezintă interesele regiunii în UE”, argumentează cei doi, într-un comunicat publicat pe site-ul UDMR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter