Politică

Ce vor munci senatorii clujeni în această sesiune parlamentară

După o lungă vacanţă, senatorii şi deputaţii s-au întors la muncă. Luni a început o nouă sesiune ordinară a Parlamentului, printre priorităţile legislative numărându-se modificarea legilor electorale, legea insolvenţei şi reluarea dezbaterilor pentru revizuirea Constituţiei.

Dincolo de priorităţile partidelor politice, anunţate încă de săptămânile trecute, parlamentarii au şi proiecte personale, unele serioase, altele mai puţin serioase. Dacă zilele trecute vă prezentam priorităţile deputaţilor, de data aceasta vă dezvăluim iniţiativele legislative pe care le au în vedere cei patru senatori clujeni.

Senatorul Cordoş are în vedere legislaţia muncii

Senatorul social democrat clujean Alexandru Cordoş are în vedere câteva iniţiative legislative care vizează în primul rând legislaţia muncii. „Voi depune şi voi susţine câteva iniţiative legislative importante cum ar fi, în primul rând, cele care vizează revizuirea Constituţiei şi modifcarea legii elctorale, în sensul reducerii numărului de parlamentari.


De asemenea, personal, am în vedere o iniţiativă care vizează stimularea creşterii locurilor de muncă şi o nouă lege a salarizării. Totodată, am în vedere modificări ale Codului Muncii şi a Legii Dialogului Social. Voi avea şi o iniţiativă privind reducerea TVA la produsele de bază, la 9%, şi în ce priveşte reducerea treptată a TVA până la 19%. Am în vedere şi stimularea producţiei prin reindustrializarea României la alţi parametric şi doar în unele domenii faţă de trecut“, a spus Alexandru Cordoş. 

Laszlo Attila vizează sănătatea şi cultura

Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, va iniţia câteva proiecte în domeniile pe care, spune el, le stăpâneşte, mai exact în ce priveşte cultura şi totodată sănătatea.


„Am în vedere o iniţiativă în ce priveşte publicitatea stradală, pentru că eu consider că nu este suficient regulamentul stabilit la nivel local, de către Consiliul Local. Cred că acest regulament trebuie completat prin lege. Aici trebuie să ştim transparent cum îşi finanţează proprietarii de imobile monumente istorice refaţadizarea clădirilor.

De asemenea, am primit în ultimele zile solicitări de la traducători pentru a găsi soluţii în ceea ce îi priveşte.


Mai am în vedere o iniţiativă prin care să regândim asistenţa medicală în şcoli, mai ales în localităţile mici, unde practic nu mai există“, a spus Laszlo Attila.

Spitalul Regional de Urgenţă, prioritatea lui Tişe

Vicepreședintele PNL senatorul Alin Tișe explică faptul că în calitate de membru al Comisiei de Cod electoral şi al Comisiei privind revizuirea Constituţiei, priorităţile sale, la nivel naţional se leagă de acestea.


Liberalii își doresc un Parlament bicameral, care să aibă în total maximum 300 de parlamentari. De asemenea, aceştia doresc ca alegerea parlamentarilor să se facă prin sistem de vot mixt, pe liste şi colegii uninominale.

„În primul rând, sunt membru al Comisiei de Cod electoral şi al Comisiei de revizuire a Constituţiei, astfel că priorităţile mele pentru sesiunea care a început se leagă de acestea, aşa cum am susţinut încă de anul trecut.


În ceea ce îi priveşte pe clujeni şi proiectele care îi vizează pe aceştia, am susţinut mereu proiectele Spitalul Regional de Urgenţă, care este principalul meu obiectiv. De asemenea, am în vedere, aşa cum susţin de fiecare dată, proiectele «Cluj, Capitală Europeană a Tineretului» şi «Cluj, Capitală Culturală Europeană». Nu în ultimul rând, am în vedere şi pista Aeroportului din Cluj, unde sunt necesari bani“, a spus Alin Tişe.

Nicoară are în vedere sănătatea, turismul şi cultura 

Senatorul liberal Marius Nicoară are mai multe iniţiative care vizează sănătatea, cultura şi turismul. Acestea sunt deja înregistrate la Biroul Permanent al Senatului.

Astfel, una dintre iniţiative vizează cinematografia şi propune „o nouă reglementare a cadrului legislativ din domeniul cinematografic, care să asigure,printre altele, finanțarea și transparența producțiilor de filme“.

Nicoară mai are o propunere legislativă privind completarea Legii nr.95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii şi vizează „decontarea de către CNAS a sfincterelor artificiale necesare bolnaviilor de incontinență urinară“. O altă iniţiativă a senatorului liberal reprezintă „un ansamblu de proiecte şi documente legate de subiectul stabilirii unei legislaţii unitare privind dezvoltarea unui important sector economic: turismul“.

abonare newsletter