Politică

Ioan Rus, declaraţie misterioasă cu privire la posibila sa candidatură la şefia CJ Cluj

Ioan Rus, ministrul Transporturilor care se află vineri în Cluj-Napoca, a fost întrebat dacă este interesat de o candidatură la şefia Consiliului Judeţean Cluj în urma demisiei lui Horea Uioreanu. Ieri, în şedinţă extraordinară, consilierii judeţeni l-au desemnat pe Vakar Istvan (UDMR) să preia funcţia de preşedinte al CJ Cluj până la organizarea alegerilor.

Ministrul Transporturilor a declarat într-o conferinţă de presă la Prefectura Cluj că este interesat de Consiliul Judeţean.

“Ca orice clujean sunt interesat de Consiliul Judeţean Cluj. Din punctul meu de vedere, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi-a dat demisia, e o perioadă de contestaţie, după care într-un interval de timp Guvernul va hotărî să se organizeze alegeri. Ceea ce cred eu că ar trebui făcut, ar trebui din partea tututor partidelor să îşi desemneze un candidat recunoscut ca având capacitatea să conducă consiliul judeţean şi nu pe cineva din categoria Divizia D. Să sperăm că şi PSD şi liberalii şi PDL şi UDMR, în cazul în care vor negocia un preşedinte interimar valid sau dacă se vor organiza alegeri, să sperăm că îşi vor pune candidaţi care nu vor ajunge după gratii cum a ajuns fostul preşedinte. Îmi doresc la Consiliul Judeţean Cluj pe cineva care să fie capabil să conducă”, a declarat Ioan Rus.


Întrebat dacă va candida la şefia Consiliului Judeţean Cluj Ioan Rus a declarat: “Eu nu”.

Până în acest moment la şefia CJ Cluj doar două persoane şi-au anunţat intenţia de a candida: liberalul Mihai Seplecan şi Vakar Istvan (UDMR). 


Deşi PSD are câteva nume „şifonate“ deja în ochii publicului, printre care şi vicepreşedintele CJ Ioan Oleleu, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan spune că există persoane care ar putea intra în această cursă, fără însă a nominaliza. „Sunt foarte mulţi colegi valoroşi, nu pot nominaliza în acest moment, pentru că nu s-a discutat. Eu sigur nu voi fi un candidat. Acum prioritatea noastră este organizarea alegerilor prezidenţiale, pe care le vom câştiga. Le vom lua pe rând“, a declarat Remus Lăpuşan.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Ioan Oleleu spune că nu este interesat de o candidatură. „Se va stabili în cadrul Biroului şi se va decide şi în funcţie de doritori. Eu nu sunt interesat de această funcţie“, a declarat Ioan Oleleu.


Fostul preşedinte al CJ Cluj Alin Tişe spune că nu va candida.

„Mi-aş dori evident ca un candidat de la ACL să câştige alagerile, îmi doresc să câştige acel candidat care are un proiect pentru clujeni şi care poate să deblocheze anumite proiecte şi să le continue pe cele începute. Clujul are nevoie de o persoană cu experienţă, pentru că orice întârziere înseamnă mai puţini bani pentru judeţul nostru. Nu voi fi eu acel candidat pentru că nu este una dintre priorităţile mele o candidatură pentru  această funcţie“, a spus, la rândul său, vicepreşdintele PDL şi totodată fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.


În urma demisiei lui Horea Uioreanu, Guvernul trebuie să stabilească data alegerilor pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj, în termen de 90 de zile.

În 23 iunie, Horea Uioreanu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.


Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai, măsura fiind ulterior prelungită.

În urma arestării sale, în cadrul Consiliului Judeţean Cluj au avut loc repetate încercări de a pune un vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte în locul său, existând o luptă administrativă între PNL şi PSD în forul deliberativ judeţean. După ce a PNL a reuşit să îl aleagă, cu ajutorul PDL, pe Mihai Seplecan în această funcţie, prefectul a atacat în contensios administrative această decizie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter