Politică

ANI: 32 de parlamentari sunt INCOMPATIBILI. Pe listă se află şi liberalul clujean Adrian Oros

Agenția Națională de Integritate (ANI) susține că 32 de parlamentari se află în stare de incompatibilitate. Pe listă se regăseşte şi deputatul clujean PNL Adrian Oros.

Adrian Oros „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 08 aprilie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de deputat și calitățile de asociat și administrator la S.C. VET AGA PET S.R.L“, se arată într-un comunicat de presă ANI.

În aceeaşi situaţie se află şi deputatul PC din Câmpia Turzii, Ioan Moldovan.


Acesta „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator la S.C. ELIAN RESTAURANT S.R.L“.

Astfel, Agenţia Națională de Integritate a constatat în cazul a 32 parlamentari (22 deputați și 10 senatori) încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, după cum urmează:


- încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către 22 deputați și 10 senatori ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, contrar prevederilor art. 82, alin (1), lit. a), c) și e) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora calitatea de deputat și senator este incompatibilă cu funcțiile de „administrator”, „membru al consiliului de administrație sau cenzor la societățile comerciale”, „calitatea de comerciant persoană fizică”, sau cu „funcția de reprezentant al statului în adunările generale ale societăților comerciale prevăzute la lit. a)”; persoanele menționate au încălcat și prevederile art. 15, alin. (1), lit. a), ale art. 16, alin. (2), lit. a) și e), precum și ale art. 17, alin. (1) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor;

- posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 326 Cod Penal, în cazul a trei deputați și un senator, ca urmare a faptului că nu au menționat în declarațiile de interese calitățile și funcțiile deținute, motiv pentru care Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ultimele Stiri
abonare newsletter