Politică

Cristian Preda cere Parlamentului European să nu valideze mandatul lui Silaghi

Europarlamentarul Cristian Preda va cere în Parlamentul European că mandatul de deputat european al liberalului Ovidiu Silaghi să nu poată fi validat.

"Preşedintele Traian Băsescu a avizat urmărirea penală a lui Ovidiu Silaghi. Penelistii îl desemnaseră zilele trecute să îl înlocuiască în PE pe unul dintre cei doi deputaţi demisionari (Busoi & Mănescu). În treacăt fie spus, locul ocupat de Mănescu nu a fost încă vacantat: preşedintele PE trebuie să anunţe demisia în şedinţa publică şi să constate vacanţa", scrie Cristian Preda pe blogul personal.

Acesta subliniază că în baza articolelor 3 şi 4 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European, va solicita că mandatul lui Silaghi să nu fie validat.

"Motivul este acela că Silaghi nu poate să-şi exercite mandatul aşa cum o cere Parlamentul European. Într-adevăr, în conformitate cu articolul 1 din Anexa nr. 1 a Regulamentului de procedură al PE, la care fac referire articolele 3 şi 4 citate mai sus, deputaţii trebuie să acţioneze 'cu respectarea următoarelor principii generale de conduită: acţiunea dezinteresată, integritatea, transparenţa, conştiinciozitatea, cinstea, responsabilitatea şi respectarea reputaţiei Parlamentului'", adăugă Cristian Preda.

Acesta se întreabă, retoric, dacă "un urmărit penal, care a demisionat din legislativul naţional, pentru a se ascunde câtva timp sub imunitatea oferită de legislativul european, respectă reputaţia Parlamentului de la Strasbourg".

"Eu cred că nu, fiindcă PE are reputaţia unui for integru. În niciun caz, PE nu e asociat public cu o vizuină pentru politicieni urmăriţi penal.
În fine, comisia competenţa pentru validarea mandatelor va trebui să discute şi cazul lui E. Helvig, care pare să fi fost privilegiat în defavoarea altor membri PNL, aflaţi pe lista supleanţilor acestui partid în cadrul alegerilor din 2009. Şapte colegi de-ai săi au fost "săriţi", pentru a i se face loc lui Helvig. Cum lista cu rezultate şi ordinea supleanţilor au fost deja transmise la Strasbourg, comisia va trebui să constate dacă nu cumva s-au produs discriminări în desemnarea noului deputat", încheie Cristian Preda.

 

abonare newsletter