Politică

Studiu Inscop: PNL-PC ar obține sub 20% la europarlamentare

Social-democraţii sunt preferaţi de aproape 40% dintre români, pe când alianţa dintre PNL şi PC nu reuşeşte să convingă decât mai puţin de 20% dintre alegători să le dea un vot pentru Parlamentul European.

Dacă duminica viitoare românii ar fi chemaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European, cele mai multe voturi ar fi obţinute de candidaţii PSD şi UNPR, adică 38,8%, relevă ultimul studiu Inscop.

Surprinzător este însă faptul că alianţa de centru dreapta formată din PNL-PC, coboară, pentru prima dată în ultimele cinci luni, sub pragul de 20%. Candidaţii PNL-PC ar obţine doar 19,3% din voturile românilor pentru alegerile europarlamentare. În luna martie, cei care i-ar fi trimis în Parlamentul European pe cei de la ACD erau în jur de 23%, în aprilie - 21% și 20% în mai-iunie.


PDL, pe locul al treilea

Pe locul al treilea în opţiunile de vot pentru scrutinul europarlamentar se situează Partidul Democrat Liberal cu 14,2%, comparativ cu 13,4% în martie, 15% în aprilie şi 16,2% în mai-iunie. 6% dintre votanţi şi-au declarat preferinţa pentru Partidul Poporului Dan Diaconescu (faţă de 7,4% în mai-iunie, 7,7% în aprilie şi 8,1% în martie).

Românii, interesaţi de partidele de dreapta

Alianţa Dreptate şi Adevăr formată din Forţa Civică şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat îşi conservă scorul din mai-iunie de 5,5% (5,2% la măsurătorile din aprilie şi martie). Partidul Mişcarea Populară, a cărei intenţie de vot a fost măsurată pentru prima dată în luna iulie, este cotat la 5,5%". Din totalul respondenţilor care au fost chestionaţi, 23% au declarat că nu sunt hotărâţi, 14,3% au indicat că nu se vor prezenta la vot, iar 5,6% au declarat că nu ştiu sau nu au răspuns.


Liberalii nu sunt îngrijoraţi

Prăbuşirea în sondaje a alianţei de centru dreapta nu îi îngrijorează pe liberalii clujeni care consideră că PNL va recupera până la alegerile europarlamentare.

„Eu cred că se va ajunge să se recupereze procentele pentru europarlamentare şi prezidenţiale, chiar se va trece de 20%. PNL are un electorat tânăr care acum e plecat probabil în concediu şi nu a avut cum să răspundă la acest sondaj. Europarlamentarele şi prezidenţialele vor fi o responsabilitate pentru mine, dacă voi fi ales preşedinte al PNL Cluj. Oricum, acestea sunt o prioritate pentru mine şi mă voi implica. Judeţul Cluj va avea un scor bun la europarlamentare, sunt convins. În privinţa Mişcării Populare, nu cred că va trece de 5 procente pe viitor“, precizează Mihai Szeplekan, vicepreşedintele PNL Cluj.


Mişcarea Populară are procente „onorabile“

În opinia lui Adrian Papahagi, membru fondator al Partidului Mişcarea Populară, situarea PNL sub 20% nu este deloc surprinzătoare, în contextul în care liberalii au un lider din ce în ce mai obosit. În schimb, Mişcarea Populară strânge rapid procente, atrage atenţia acesta, în ciuda faptului că abia s-a lansat pe scena politică.

„Observăm că partidele vechi sunt în trend descrescător, cu excepţia PSD, în principal PNL şi PPDD. Sunt bucuros că deşi Mişcarea Populară abia a fost lansată, are deja nişte procente onorabile şi sunt convins că până la primăvară vor fi mai multe. Ne propunem un scor cu două cifre, care poate să treacă de 15 %. E evident că politica iresponsabilă a PNL, cu un lider absent şi din ce în ce mai obosit, cu miniştri corupţi ca Fenechiu şi politici de stânga, nu are cum să mai convingă electoratul de dreapta“, spune Papahagi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter