Politică

Sondaj. PSD și PNL, pe primele locuri în intenția de vot pentru alegerile parlamentare. Peste 64% dintre români intenționează să voteze.

PSD și PNL conduc în preferințele de vot ale românilor pentru alegerile parlamentare din toamnă.

Intenția de vot la alegerile parlamentare. PSD și PNL pe primele locuri în preferințele românilor pentru alegerile parlamentare din toamnă|Foto: monitorulcj.ro Intenția de vot la alegerile parlamentare. PSD și PNL pe primele locuri în preferințele românilor pentru alegerile parlamentare din toamnă|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Cum ar vota românii dacă duminică ar avea loc alegerile parlamentare. PSD a scăzut sub 30% în preferințele românilor, însă rămâne pe prima poziție în intenția de vot pentru alegerile parlamentare, în timp ce PNL și AUR se plasează pe următoarele poziții, la distantță de câteva procente. 

Astfel, potrivit sondajului INSCOP realizat la comanda News.ro, aproape 30% dintre cei chestionaţi au declarat că ar vota cu PSD la alegerile parlamentare, 18,9% exprimându-se în favoarea PNL, iar 14,7% pentru AUR. Partidul SOS România ar obţine peste 6%, situându-se peste pragul electoral de 5% necesar intrării în Parlament. În același timp, 64,2% dintre respondenţi afirmă că în mod sigur vor merge la vot.


Alegeri parlamentare. Estimare participare vot la alegerile parlamentare.

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” vor merge la vot şi 10 „sigur da” vor merge la vot, 11.1% dintre români au ales 1, 0.9% au ales 2, 1.5% au ales 3, 0.4% au ales 4, 5.7% au ales 5, 3.9% au ales 6, 2.6% au ales 7. 4.2% indică 8, 4.8% 9 şi 64.2% indică 10. 0.7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

sursa: INSCOP

Intenţia de vot la alegerile parlamentare

Intenţia de vot la alegerile parlamentare raportată la respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot în mod sigur – 82.9% din total eşantion


Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot (82.9% din total eşantion), 29.4% dintre alegători ar vota cu PSD, 18.9% cu PNL, 14.7% cu AUR, 12.2% cu USR

Pentru SOS Romania ar vota 6.1% dintre alegători, iar pentru UDMR ar vota 4.6%. REPER ar obţine 3.6% din totalul voturilor, Partidul Ecologist Român 2.2%, Partidul Verde 1.9%, PUSL 1.5%, iar Pro România 1.1%. 1.8% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid, iar 2% pentru un candidat independent.


Intenţia de vot la alegerile parlamentare raportată la respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă şi declară că vin sigur la vot – 56.2% din total eşantion

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă şi declară că vin sigur la vot (56.2% din total eşantion), 30.2% dintre alegători ar vota cu PSD, 17.4% cu PNL, 13.3% cu AUR, 12.4% cu USR. Pentru SOS Romania ar vota 6.6% dintre alegători, iar pentru UDMR ar vota 5.6%. REPER ar obţine 4.5% din totalul voturilor, PUSL 1.7%, Pro România 1.5%, Partidul Ecologist Român 1.5%, iar Partidul Verde 1.3%. 2.6% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid, iar 1.4% pentru un candidat independent.


sursa: INSCOP

Datele sondajului de opinie realizat de INSCOP Research au fost culese în perioada 19 - 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sondaj. Peste 50% dintre români cred că alegerile din acest an vor fi organizate în mod corect.

Ultimele Stiri
abonare newsletter