Politică

Sondaj. Cum îl „văd” românii pe viitorul președinte? Jumătate ar vota un independent în fruntea statului!

Mai mult de jumătate dintre români consideră că viitorul preşedinte ar trebui să fie un lider politic independent de partidele politice.

Mai mult de jumătate dintre români ar vota ca președinte un candidat independent|Foto: Administrația Prezidențială a României Mai mult de jumătate dintre români ar vota ca președinte un candidat independent|Foto: Administrația Prezidențială a României

 

 


Peste jumătate dintre români consideră că viitorul preşedinte ar trebui să fie un lider politic independent, arată datele sondajului INSCOP, la comanda News.ro

CITEȘTE ȘI: 
Sondaj. Peste 50% dintre români ar fi de acord cu transformarea României într-o republică semi-prezidenţială, cu puteri mai mari pentru preşedinte.

În același timp, datele sondajului arată că 38,7 % dintre români cred că viitorul președinte ar trebui să fie reprezentantul unui partid politic. În general, această opțiune este exprimată de votanții PSD, PNL, AUR și USR. 


Profil preşedinte. Independent vs. reprezentantul unui partid politic

54.4% dintre români sunt de părere că viitorul preşedinte al României ar trebui să fie un lider politic independent de partidele politice, în timp ce 38.7% cred că acesta ar trebui să fie reprezentantul unui partid politic. 4.6% nu sunt hotărâţi, iar 2.2% nu răspund.

Sursa: INSCOP

Cred că viitorul preşedinte al României ar trebui să fie un lider politic independent de partidele politice 54% dintre tinerii de 18-29 de ani 58% dintre cei cu vârsta de 30-44 ani ani, 59% dintre cei cu vârsta de 45-59 de ani şi 49% dintre cei de peste 60 de ani. De asemenea, aceeaşi părere este împărtăşită de bucureşteni (57%), locuitorii din oraşele cu peste 90 de mii de locuitori (58%), locuitorii in oraşele cu sub 90 de mii de locuitori (60%) şi 49% dintre locuitorii din mediul rural. De asemenea, vor un preşedinte independent 40% dintre votanţii PSD, 44% din cei ai PNL, 49% dintre cei ai AUR şi 58% dintre cei ai USR.


Cred că viitorul preşedinte al României ar trebui să fie reprezentantul unui partid politic 38% dintre tinerii de 18-29 de ani 34% dintre cei cu vârsta de 30-44 ani ani, 35% dintre cei cu vârsta de 45-59 de ani şi 46% dintre cei de peste 60 de ani. De asemenea, aceeaşi părere este împărtăşită de bucureşteni (37%), locuitorii din oraşele cu peste 90 de mii de locuitori (37%), locuitorii in oraşele cu sub 90 de mii de locuitori (29%) şi 45% dintre locuitorii din mediul rural. De asemenea, vor un preşedinte care să fie reprezentantul unui partid politic 55% dintre votanţii PSD, 49% din cei ai PNL,48% dintre cei ai AUR şi 35% dintre cei ai USR.

sursa: INSCOP

„Un preşedinte independent de partide pare a fi un profil mai dezirabil pentru populaţia României, comparativ cu reprezentantul unui partid. Indiferent de categoria de vârstă sau de tipul de localitate în care trăiesc, românii au o preferinţă mai puternică pentru un preşedinte independent de partide. Singurele categorii în cazul cărora opiniile sunt mai echilibrate sunt populaţia cu vârstă de peste 60 de ani şi locuitorii in mediul rural.  


În cazul votanţilor principalelor partide, datele arată că nu mai puţin de 40% din votanţii PSD sunt de părere că viitorul preşedinte al României ar trebui să fie independent de partid. Mai mult, aceeaşi opinie este împărtăşită de 44% din votanţii PNL, 49% din votanţii AUR şi 58% din votanţii USR. Aceste date explică de ce aproape toţi candidaţii partidelor măsuraţi pentru alegerile prezidenţiale au o intenţie de vot mai mică decât cea a partidelor pe care le reprezintă”, a declarat directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac.

Datele sondajului de opinie realizat de INSCOP Research au fost culese în perioada 19 - 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sondaj. Cum văd românii viitorul președinte? Preferințe pentru un candidat independent sau de dreapta. Doar 31% dintre cetățeni vor un președinte-femeie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter