Politică

Donald Trump ar fi spus că SUA nu vor ajuta Europa dacă va fi atacată: „NATO este mort şi noi vom pleca”

Fostul preşedinte american Donald Trump condiţionează angajamentul pentru NATO de atitudinea Europei. El le-ar fi spus unor înalţi oficiali europeni, pe când era preşedinte, că SUA nu vor ajuta niciodată Europa dacă va fi atacată.

Trump ar fi spus că SUA nu va apăra Europa în cazul unui atac. FOTO: Facebook/ Donald J. Trump Trump ar fi spus că SUA nu va apăra Europa în cazul unui atac. FOTO: Facebook/ Donald J. Trump

 

 


Fostul preşedinte american Donald Trump, care vizează un nou mandat la Casa Albă, i-ar fi spus preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în 2020, pe când era încă preşedinte, că Statele Unite nu vor ajuta niciodată Europa dacă va fi atacată şi vor părăsi NATO, care „este mort”. Dezvăluirile aparțin unui comisar european, citat miercuri de Reuters.

 


„Trebuie să înţelegeţi că, dacă Europa este atacată, noi nu vom veni niciodată să vă ajutăm şi să vă sprijinim”, ar fi declarat Trump, potrivit lui Thierry Breton, comisarul francez responsabil pentru piaţa internă a Uniunii Europene, la Forumul Economic Mondial de la Davos, în ianuarie 2020, scrie Agerpres.

Comentariile sale au provocat miercuri critici dure la adresa lui Trump din partea campaniei pentru realegerea preşedintelui american Joe Biden.


„Apropo, NATO este mort şi noi vom pleca, vom părăsi NATO”, ar mai fi spus Trump, potrivit lui Breton, care a vorbit la un eveniment găzduit de partidul politic Renew Europe la Parlamentul European.

„Depinde dacă ne tratează cum se cuvine”

Întrebat într-o discuţie cu Fox News despre poziţia sa faţă de NATO - ca urmare a dezvăluirii apărute miercuri - fostul președinte american a spus: „Depinde dacă ne tratează cum se cuvine. Ascultaţi, NATO a profitat de ţara noastră. Ţările europene au profitat”.


Întrebat dacă amintirile lui Von der Leyen despre remarcile lui Trump se potrivesc cu cele ale lui Breton, un purtător de cuvânt al preşedintei Comisiei Europene a refuzat să comenteze, notează Reuters.

În timpul primului său mandat, din 2017 până în 2021, Trump a intrat în mod repetat în conflict cu aliaţii tradiţionali în ceea ce priveşte comerţul şi cheltuielile pentru apărare.


Donald Trump, preferat de 49% dintre alegătorii republicani

Trump îşi păstrează un avans considerabil în competiţia pentru a fi candidatul Partidului Republican împotriva preşedintelui Joe Biden la alegerile din 5 noiembrie, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat marţi la nivel naţional. Sondajul îl plasează pe Trump cu 49% de opţiuni, în faţa lui Haley, cu 12% din preferinţe şi a lui DeSantis, cu 11%.

Trump a spus că nu este îngrijorat de faptul că sprijinul lui Chris Christie - care s-a retras din cursa pentru nominalizarea republicană, în New Hampshire şi care era evaluat la 12% într-un agregat de sondaje RealClearPolitics - ar putea „migra” la Haley, care acumulează 29%. Trump conduce în acest sondaj cu 43% din preferinţe.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Procesul lui Trump în dosarul documentelor clasificate, programat pentru Mai 2024

Ultimele Stiri
abonare newsletter