Politică

Viorel Băltărețu, deputat USR: „Economia este scăpată de sub control, mediul privat e hărțuit”

Deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu, trage un semnal de alarmă cu privire la situația economică a României, dar și a măsurilor controversate propuse de Guvernul Ciolacu.

Viorel Băltărețu, deputat USR: „Economia este scăpată de sub control, mediul privat e hărțuit”. FOTO: Viorel Băltărețu Viorel Băltărețu, deputat USR: „Economia este scăpată de sub control, mediul privat e hărțuit”. FOTO: Viorel Băltărețu

 

 


Viorel Băltărețu, deputat USR și fost antreprenor, atrage atenția că economia țării este „scăpată de sub control” și că mediul privat este „hărțuit” de către Guvernul Ciolacu. Declarațiile sale vin în contextul unei posibile creșteri taxelor, având în vedere deficitul bugetar în creștere. 

 


Potrivit deputatului Băltărețu, măsuri fiscale propuse de Guvernul Ciolacu vor destabiliza economia românească. Acesta atrage atenția asupra faptului că prognoza deficitului bugetar până la sfârșitul anului 2024 este de 6,84% din PIB, comparativ cu angajamentul anterior de 4,4% din PIB. Deputatul subliniază că coaliția de guvernare a contribuit la creșterea acestui deficit prin creșterea cheltuielilor nejustificate ale statului și lipsa reformelor structurale.

„După luni de zvonuri și lipsă de transparență, e azi cert că guvernul Ciolacu pregătește o creștere abruptă de taxe ce va destabiliza economia românească. Cred că ar trebui să le spunem Legile hărțuirii mediului privat, nu Legile austerității. Guvernul Ciolacu are de acoperit un deficit bugetar enorm: prognoza până la sfârșitul anului 2024 este de 6,84% din PIB, comparativ cu angajamentul de 4,4% din PIB. Ce nu trebuie să uităm e că însăși coaliția de guvernare a creat acest deficit. Cheltuielile statului au crescut nejustificat, reformele structurale au lipsit. Ca atare, economia este scăpată de sub control.


USR a făcut apel la coaliție pentru a nu crește taxele, strategie care va duce la inflație, falimente și șomaj. Soluțiile pentru echilibrarea bugetului național nu se află în zona mediului privat și a cetățenilor corecți care își plătesc taxele cu concecvență.  Soluțiile sunt reducerea cheltuielilor nejustificate ale Guvernului, așezarea sistemului de pensii pe criterii de contributivitate și crearea unui aparat birocratic performant”, a declarat Viorel Băltărețu.

Ce soluții propune USR?

Deputatul Viorel Băltărețu propune soluții care includ stoparea risipei și a cheltuirii ineficiente a resurselor publice, creșterea colectării taxelor de la companiile de stat și private și optimizarea aparatului de stat.


„Prima măsură, urgentă este stoparea risipei și a cheltuirii ineficiente a resurselor publice. Cheltuielile statului sunt în primele șase luni din 2023 cu 50% mai mari decât în anul pandemic 2020. Vorbim de 284 miliarde lei, față de aceeași perioadă din 2020, când s-au cheltuit 189 miliarde lei. Umflarea cheltuielilor e evidentă, având în vedere că inflația cumulată din 2020 până în 2023 a fost de doar 32%. 

A doua măsură e creșterea colectării taxelor de la companiile de stat sau private și de la cetățenii ce evită plata lor. Suntem la un nivel de colectare de 27,4% din PIB, față de 42% media europeană. Având un PIB estimat de peste 1500 miliarde lei, înseamnă că fiecare procent sulimentar colectat din PIB  ar aduce la buget 15 miliarde de lei. Dacă ANAF s-ar digitaliza, ar face inspecții corecte și ar colecta măcar 3 procente în plus, am acoperi tot deficitul bugetar de astăzi. 


În al treilea rând, trebuie făcut curat în instituțiile statului. Vedem cu îngrijorare, într-o perioadă în care ar trebui optimizat aparatul de stat, că se înființează noi agenții inutile și costisitoare, pe banii contribuabililor”, a mai arătat Băltărețu.

„Pe români îi așteaptă vremuri grele”

În final, deputatul clujean atrage atenția că antreprenorii români au nevoie de transparență, predictibilitate și echitate din partea guvernului și că, în prezent, aceștia sunt sfidați și hărțuiți. De asemenea, avertizează că mulți antreprenori mici ar putea închide afacerile, iar investițiile străine în România ar putea scădea.

„Soluțiile sunt evidente, dar nu există dorință și interes politic pentru asta. Guvernanții au un singur scop: să își protejeze rețeaua de interese.

Trag un semnal de alarmă: antreprenorii români au nevoie de transparență, predictibilitate, echitate. În acest moment, Guvernul îi sfidează și îi hărțuiește. Multe companii mici se vor închide, vom avea o scădere a investițiilor străine în România. Cu un șomaj crescut și scăderea puterii de cumpărare, pe români îi așteaptă vremuri grele”, a conchis deputatul Viorel Băltărețu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Viorel Băltărețu, USR Cluj: „Proiectul pasajului de pe Tăietura Turcului e neviabil”

abonare newsletter