Politică

Dă Bihorul pe București? Bolojan, anunț în premieră: NU exclude o funcție la nivel național

Șeful Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, critică Guvernul că nu a făcut reformele vitale pentru România și anunță, în premieră, că nu exclude să preia o poziție la nivel național.

Dă Bihorul pe București? Anunțul supriză al lui Bolojan. FOTO: Facebook/ PNL Bihor Dă Bihorul pe București? Anunțul supriză al lui Bolojan. FOTO: Facebook/ PNL Bihor

 

 


Unul dintre cei mai influenți lideri ai PNL, Ilie Bolojan, a criticat Coaliția PSD-PNL-UDMR pentru că s-a limitat la a administra țara și nu a început reforme vitale pentru țară, în cadrul unui interviu acordat Radio Europa Liberă.

 


Președintele PNL Bihor atrage atenția că amânarea reformelor asumate va duce la noi tensiuni sociale și la riscul ca administrații locale și firme să intre în blocaj economic. El arată că bugetele și investițiile mari precum drumurile, spitalele și școlile depind de banii europeni, care vin numai dacă se fac reforme. 

Asemenea eșecuri pot afecta și scorul electoral al PNL, mai spune Ilie Bolojan, în condițiile în care alegătorii Partidului Național Liberal sunt oricum nemulțumiți. În același timp, liderul liberal crede că la alegerile de anul viitor PNL ar trebui să candideze singur, nu în alianțe, cu unele excepții locale.


Anunț-surpriză. Dă Bihorul pe București?

Întrebat dacă este dispus să preia din nou o funcție în administrația centrală, la București, anul viitor, Ilie Bolojan admite că s-ar putea gândi la această posibilitate. Numele Ilie Bolojan e printre cele mai des vehiculate nume de premier de când PNL a preluat conducerea Guvernului, în 2019. Astfel, în orice situație de criză politică apărută în ultimii ani, cel puțin o parte din liberali se uitau spre Bihor, la unul dintre cei mai performanți și apreciați lideri din teritoriu ai Partidului Național Liberal. Până acum, însă, Bolojan a refuzat de fiecare dată să o poziție de conducere la nivel național.

Președintele filialei liberale de la Bihor, el spune că partidul are acum o cotă de aproximativ 20% în sondaje, dar ea poate scădea până la alegerile de anul viitor dacă miniștrii neperformanți nu sunt schimbați, nu se fac reformele care vor aduce bani României și nu se finalizează investiții. Pe termen scurt, spune Ilie Bolojan, PNL nu ar trebui să iasă de la guvernare dar anul viitor, liberalii ar trebui să candideze singuri și nu în alianță cu PSD.


Liderul liberal atrage atenția că o eventuală coabitare a PNL cu PSD pe termen lung poate fi luată în calcul „dacă această a doua etapă a coaliției va da rezultate.” Și avertizează: „Dar dacă nu faci performanță, credeți-mă, toate planurile vor fi spulberate!”. Ilie Bolojan transmite un mesaj tranșant și pentru restul clasei politice: „Dacă 80% dintre români cred că țara se mișcă într-o direcție proastă, ar trebui să nu mai fim liniștiți. Deloc!”. 

Ilie Bolojan este unul dintre „greii” Partidului Național Liberal, al cărui membru este din 1993. Între 1996-2004 a fost consilier local al orașului Aleșd, iar din 2004 membru în Consiliul Județean Bihor. Între 2005-2007 a fost prefect al județului Bihor, iar în perioada 2007-2008 a fost secretar general al Guvernului. Printre cele mai semnificative schimbări produse ca urmare a inițiativelor lui Ilie Bolojan, se numără obținerea pașaportului, a certificatelor de cazier judiciar și fiscal sau a celor de înmatriculare auto în doar câteva ore. 


Între 2008 și 2020, Boljan a fost primarul municipiului Oradea, reușind să atragă investiții în zonă și să schimbe fața reședinței de județ, cu ajutorul fondurilor europene. În 2020, Ilie Bolojan este președintele Consiliului Județean Bihor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Boc, Bolojan, Turcan și Blaga, ATAC la adresa lui Ciucă și Bode. Liderii din teritoriu, nemulțumiți de organizare: „Suntem ospătarii PSD la guvernare”

Ultimele Stiri
abonare newsletter