Politică

Guvernul a adoptat un nou cadru normativ pentru sprijinirea ucrainenilor care au fugit din calea războiului

Guvernul României a adoptat miercuri o ordonanță de urgență pentru sprijinirea ucrainenilor.

Guvernul României /FOTO: Guvernul României - Facebook Guvernul României /FOTO: Guvernul României - Facebook

 

 


Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care asigură „un cadru sustenabil” pentru sprijinirea ucrainenilor care au venit în ţara noastră din cauza războiului, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

 


El a precizat că sumele care vor fi acordate în acest context vor fi stabilite printr-o hotărâre de Guvern ulterioară.

Potrivit lui Cărbunaru, OUG adoptată miercuri „stabileşte posibilitatea de a acorda o sumă forfetară lunară, pentru o singură perioadă de maxim patru luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, pentru a acoperi cheltuielile cu hrana şi cazarea pe teritoriul României pentru familiile şi persoanele singure care beneficiază de decizia europeană în domeniu”.

În cazul asigurării cazării stabilite de Consilii judeţene, „sumele forfetare pentru hrană şi cazare vor fi decontate de unitatea care acordă cazarea, în funcţie de numărul de zile, din bugetul IGSU”, a arătat purtătorul de cuvânt al Executivului.

El a adăugat că prin viitoarea hotărâre de Guvern suma forfetară va fi acordată „numai dacă şi în măsura în care beneficiarul va face dovada încadrării în muncă sau a înscrierii minorilor în unităţile de învăţământ”.

Conform lui Cărbunaru, în acest fel este stimulată integrarea. Aproximativ 110.000 de ucraineni au rămas în România, dintre care 5.007 au locuri de muncă în ţara noastră, a explicat el.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Artificiile și petardele au fost interzise în Ucraina pentru a nu traumatiza victimele războiului: „În sfârşit”

Imagini cu un soldat ucrainean decapitat de ruși circulă în mediul online. Zelenski: „Cât de uşor ucid aceşti monştri”

Ultimele Stiri
abonare newsletter