Externe

Imagini cu un soldat ucrainean decapitat de ruși circulă în mediul online. Zelenski: „Cât de uşor ucid aceşti monştri”

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu un presupus soldat ucrainean decapitat de ruși. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri „monştrii” ruşi.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei/ Foto: captură ecran video Володимир Зеленський-Facebook Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei/ Foto: captură ecran video Володимир Зеленський-Facebook

 

 


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri „monştrii” ruşi după postarea pe reţelele sociale a unei înregistrări video cu decapitarea unui presupus prizonier de război ucrainean, informează AFP.

 


„Cât de uşor ucid aceşti monştri. Acest video cu execuţia unui prizonier de război ucrainean trebuie să fie văzut de lume. Este un video cu Rusia aşa cum este ea”, a spus Zelenski într-un mesaj video postat pe Instagram.

„Acesta nu este un accident (...). Aceasta s-a mai întâmplat. A fost ca la Bucea. De mii de ori”, a continuat Zelenski cu referire la suburbia Kievului devenită simbolul atrocităţilor atribuite armatei ruse. „Pedepse cu închisoarea pentru ucigaşi, tribunal pentru statul răului”, a cerut preşedintele ucrainean.


„Teroriştii ruşi trebuie să fie alungaţi din Ucraina”

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a denunţat la rândul său o înregistrare video „oribilă cu militari ruşi decapitând un prizonier de război ucrainean”, apreciind totodată că Rusia este „mai rea decât Statul Islamic”, organizaţie jihadistă ce filma executările ostaticilor săi, în special prin decapitare.

„Teroriştii ruşi trebuie să fie alungaţi din Ucraina şi de la ONU şi traşi la răspundere pentru crimele lor”, a declarat Kuleba pe Twitter.


Înregistrarea video, care durează 1 minut şi 40 de secunde cu imagini de nesuportat, circulă de marţi pe reţele sociale. În această înregistrare, un bărbat în uniformă de camuflaj, cu faţa mascată, taie gâtul unui alt bărbat în uniformă care se zbate pe sol şi urlă "mă doare". În câteva secunde, strigătele încetează şi se poate auzi cum un bărbat îl incită din spatele camerei pe călău să-i "taie capul" victimei. Călăul îşi finalizează decapitarea cu cuţitul şi arată capul tăiat către cameră.

„Să-l băgăm într-un sac şi să-l trimitem comandantului”, spune o voce în rusă. Tot către cameră este arătată vesta victimei pe care se poate vedea tridentul ucrainean şi un cap de mort.


Kremlinul a reacţionat, spunând că înregistrarea video este oribilă, dar că autenticitatea acesteia trebuie verificată.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Kievul şi Moscova se acuză reciproc de rele tratamente aplicate prizonierilor şi care constituie crime de război. La începutul lui martie, o înregistrare video ce arăta presupusa execuţie a unui prizonier de război ucrainean de către soldaţi ruşi a provocat un şoc în Ucraina.

În noiembrie, Kremlinul şi-a exprimat la rândul său indignarea în legătură cu presupusa execuţie a zeci de militari ruşi ce se predaseră forţelor ucrainene. La sfârşitul lui martie, ONU a acuzat forţele ucrainene şi ruse că au recurs în timpul invaziei ruse la execuţii sumare de prizonieri de război. Rusia neagă, de asemenea, în pofida unor elemente concordante, execuţiile sumare de civili, în mod concret la Bucea, lângă Kiev, în urmă cu un an.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Artificiile și petardele au fost interzise în Ucraina pentru a nu traumatiza victimele războiului: „În sfârşit”

Ucraina consideră Polonia un partener esențial în reconstrucția de după terminarea războiului

VIDEO. Mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, emis de Curtea Penală Internațională. Liderul rus, responsabil pentru presupuse crime de război

abonare newsletter