Politică

MAE consideră regretabilă orice acţiune de inaugurare a unei "reprezentanţe" la Bruxelles a aşa-zisului "Ţinut Secuiesc"

<p />Ministerul Afacerilor Externe consideră regretabilă orice acţiune care ar viza inaugurarea unei 'reprezentanţe' a unei aşa-zise 'unităţi administrativ-teritoriale' din România care nu există şi nu are fundament constituţional sau legal, afirmă un comunicat de presă difuzat joi de MAE.

Potrivit practicii la nivel UE, unităţi teritorial-administrative recunoscute, din statele membre, pot să îşi deschidă birouri de reprezentare la Bruxelles, în vederea promovării intereselor lor la nivel european, precizează comunicatul MAE.

De asemenea, sursa citată menţionează că România încurajează o reprezentare activă la nivel european, a tuturor entităţilor administrative, legal constituite, care pot aduce un plus de valoare la aprofundarea integrării europene, cu respectarea deplină a legislaţiei naţionale.

MAE precizează că a întreprins demersuri în direcţia clarificării acestei situaţii încă de la momentul apariţiei primelor informaţii în acest sens şi va acţiona, potrivit competenţelor sale, pentru a se asigura că normele relevante sunt respectate.

Conform comunicatului menţionat, în prezent la Bruxelles îşi desfăşoară activitatea următoarele birouri care au competenţe de reprezentare a autorităţilor locale din România : Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, organizaţie non-guvernamentală care reuneşte, pe baza liberului consimţământ, toate consiliile judeţene din ţara noastră; Biroul de la Bruxelles al Asociaţiilor Municipiilor din România, care asigură reprezentarea acestei asociaţii şi participarea la Consiliul European al Municipalităţilor şi Regiunilor; Agenţia pentru Dezvoltare Regională, Centru care are ca obiectiv promovarea activă a şase judeţe (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă şi competitivitate economică; Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Potrivit unui comunicat transmis joi de eurodeputatul PSD Corina Creţu, membrii Parlamentului European au primit o invitaţie din partea eurodeputaţilor Laszlo Tokes, Csaba Sogor şi Iuliu Winkler, la o recepţie ocazionată de deschiderea reprezentanţei ''Ţinutului Secuiesc'' la Bruxelles. Invitaţia anunţă că recepţia inaugurală va avea loc în Salonul membrilor din Parlamentul European, la data de 31 mai, între orele 17-19. Invitaţia este scrisă în limbile ungară şi engleză, iar în partea de jos a sa este trecută sigla grupului Partidului Popular European (PPE) din PE, din care fac parte cei trei eurodeputaţi, menţiona comunicatul transmis de Corina Creţu.

Preşedinţii consiliilor judeţene din Harghita şi Covasna, Borboly Csaba şi Tamas Sandor au transmis, joi, un comunicat comun de presă în care explică motivele deschiderii unei reprezentanţe la Bruxelles, dar au evitat în document să folosească titulatura de 'Ţinut Secuiesc'. În comunicatul de presă se vorbeşte despre 'Biroul de informare al Consiliilor Judeţene Harghita şi Covasna', care are ca scop principal reprezentarea intereselor de dezvoltare a judeţelor la nivelul instituţiilor Uniunii Europene. Potrivit celor doi preşedinţi de consilii judeţene, este vorba de un birou de lobby care va funcţiona într-un spaţiu ce a fost obţinut gratis.

 

abonare newsletter