Politică

Racheta căzută în Polonia este „probabil” ucraineană. Varșovia nu va invoca art. IV al tratatului NATO

Președinția Poloniei a anunțat că racheta căzută marți pe teritoriul polonez este „probabil” ucraineană. Astfel, Varșovia nu va face apel la articolul IV al tratatului NATO.

Andrzej Duda, Președintele Poloniei la Consiliul Național de Securitate/ FOTO: Andrzej Duda Facebook. com Andrzej Duda, Președintele Poloniei la Consiliul Național de Securitate/ FOTO: Andrzej Duda Facebook. com

 

 


Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat miercuri, la Varşovia, că „probabil” racheta care a căzut marţi pe teritoriul ţării sale şi a ucis doi oameni „a fost lansată de Ucraina”.

 
Duda le-a declarat jurnaliştilor că „cel mai probabil a fost vorba despre o rachetă fabricată în Uniunea Sovietică” şi face parte din modelul S300.

„Ieri (marţi - n.r.) am fost martorii unui atac masiv împotriva Ucrainei. Întregul teritoriu ucrainean a fost bombardat, în special în zonele de frontieră ale Ucrainei. Ucraina se apăra de acest atac, aşa că întreaga vină a incidentului îi revine Rusiei'', a adăugat preşedintele polonez, care a menţionat că, potrivit rezultatelor iniţiale ale anchetei cu privire la acest incident, „nu a fost vorba de explozia clasică a unei rachete”, potrivit Presshub.ro, care citează Agerpres.
 
„Ceea ce pot să spun este că majoritatea dovezilor pe care le-am strâns indică faptul că nu va fi nevoie să invocăm articolul IV al tratatului NATO în acest moment”, a declarat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki.


 „Totuşi, este un instrument pe care îl avem la îndemână”, a adăugat şeful executivului polonez, care a apreciat că „toate procedurile anterioare invocării articolului IV au funcţionat”.

Articolul menţionat prevede consultări între aliaţi atunci când este ameninţată „integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi”.  
 

CITEȘTE ȘI:

Două rachete rusești au căzut într-un oraș de graniță din Polonia. Doi oameni au fost omorâți

Rusia a tras O SUTĂ de rachete marți asupra Ucrainei. Mai multe orașe, lăsate în beznă

Pană uriașă de curent în Republica Moldova, după un bombardament în Ucraina. Țara nu mai primește energie electrică din România

abonare newsletter