Național

NATO a testat sistemul de apărare aeriană a României printr-un atac simulat

Sistemul de apărare aeriană a României a fost testat de NATO, la o săptămână distanță de incidentul din Polonia, când o rachetă ucraineană a căzut pe teritoriul polonez.

Sistemul de apărare aeriană a României, testat de NATO/captură foto NATO Facebook.com Sistemul de apărare aeriană a României, testat de NATO/captură foto NATO Facebook.com

 

 


Aliaţii NATO au efectuat, miercuri, un exerciţiu militar pentru a testa apărarea aeriană şi apărea antirachetă din România, la circa o săptămână după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit în Polonia şi a scos în evidenţă breşele din scutul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, transmite Reuters, citat de Agerpres.ro

Sistemul de apărare aeriană francez desfăşurat în România a respins un atac simulat cu avioane de luptă aliate, a precizat Comandamentul Aerian Aliat al NATO de la Ramstein, în vestul Germaniei.

La exerciţiu au participat avioane de luptă F-16 (Turcia), avioane Eurofighter spaniole, avioane Growler americane concepute pentru război electronic şi avioane Rafale franceze care au zburat de pe portavionul Charles de Gaulle, a adăugat Comandamentul.


„Ca răspuns la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, continuăm să ne consolidăm capacitatea de descurajare şi sistemele de apărare în flancul de estic al Alianţei”, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

„Exerciţii precum acesta garantează că forţele NATO pot opera împreună şi pot rămâne pregătite pentru a răspunde la orice ameninţare din orice direcţie”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Franţa a desfăşurat în România, începând din luna Mai, sistemul de apărare aeriană SAMP/T. Acesta este conceput să protejeze câmpuri de luptă şi obiective sensibile precum aeroporturi şi porturi în faţa rachetelor de croazieră, avioanelor, dronelor şi rachetelor balistice tactice.

Mai multe state aliate au desfăşurat astfel de armamente în flancul estic al NATO după invazia rusă din Ucraina, reaminteşte Reuters, oferind ca exemple rachetele Patriot trimise de Germania în Slovacia, rachetele Patriot operate de SUA în Polonia şi sistemele NASAMS trimise de Spania în Letonia.


Săptămâna trecută, Președinția Poloniei a anunțat că racheta căzută recent pe teritoriul polonez este „probabil” ucraineană. Dar Varșovia nu a făcut apel la articolul IV al tratatului NATO.

CITEȘTE ȘI:

Racheta căzută în Polonia este „probabil” ucraineană. Varșovia nu va invoca art. IV al tratatului NATO

Pană uriașă de curent în Republica Moldova, după un bombardament în Ucraina. Țara nu mai primește energie electrică din România

Ultimele Stiri
abonare newsletter