Politică

Legea „fără penali pe buletinul de vot” a fost promulgată, la 4 ani de la primele semnături

Este o lege care a ajuns realitate în urma demersului „fără penali în funcții publice”, când în urmă cu 4 ani se strângeau semnături și pe plajă. Vineri, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea.

Strângere de semnături pentru campania „Fără penali în funcții publice Strângere de semnături pentru campania „Fără penali în funcții publice

 

De acum, persoanele condamnate definitiv la închisoare pentru infracțiuni săvârșite cu intenție nu mai pot candida pentru nicio funcție politică, fie că vorbim de primar, consilieri locali sau parlamentari.


Această lege a extins interdicția de a candida și la cei care au abuzat copii, de exemplu.

Totul a pornit de la demersul „Fără penali în funcții publice”, în care erau incluse mai multe infracțiuni, dar și alte funcții, nu doar cele alese prin vot direct de români.


„Penalii nu mai pot candida în alegerile locale și parlamentare. Mai precis, persoanele condamnate pentru infracţiuni cu intenţie au interdicţie de a fi alese consilier local, consilier judeţean, primar sau preşedinte al consiliului judeţean ori senator sau deputat. Este victoria a peste 1 milion de români care au semnat inițiativa #FărăPenaliÎnFuncțiiPublice. Am început lupta în 2018, când România se află sub asaltul lui Liviu Dragnea și al penalilor din jurul lui, indiferent de partid.  De aceea a ajuns la împlinire abia acum, după 4 ani, pentru că o bună parte dintre ei au rămas în funcții de conducere și s-au opus din toate puterile”, a scris pe Facebook deputatul Emanuel Ungureanu.

În urmă cu patru ani se strângeau semnături inclusiv pe pârtii sau pe plaja din Vama Veche.


Proiectul a fost modificat în Parlament și așa s-a ajuns la „fără penali pe buletinul de vot”.

Legea a fost acum promulgată de președintele Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

Fără penali? O candidată USR-PLUS a fost asociată cu un ex-ofițer SRI anchetat de DNA

Iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice” este constituţională

USR a depus în Parlament toate semnăturile iniţiativei „Fără penali în funcţii publice”

Ultimele Stiri
abonare newsletter