Politică

Fără penali? O candidată USR-PLUS a fost asociată cu un ex-ofițer SRI anchetat de DNA

Simona Spătaru, liderul USR-PLUS Sectorul 4 și candidată la Senat, militează pentru „fără penali în funcții plublice” în contradicție cu propriile acțiuni.

 

 


Publicația Newsweek.ro a realizat o adevărată anchetă în ceea ce o privește pe Simona Spătaru. Candidata USR-PLUS la Senat a fost asociata unui ex-ofițer SRI anchetat de către DNA.

Pe 3 noiembrie 2015, Registrul Comerțului primea o cerere de înregistrarea unei firme. Aceasta se numea Intelrom Proiectare & Consultanță SRL și avea, potrivit cererii, doi asociați: Mutescu Ovidiu-Florin din Vicovu de Jos, Suceava, și Spătaru Elena-Simona, din Sectorul 6, București. Obiectul de activitate al firmei era “activități de consultanță în management”. Administrator era Mutescu Ovidiu-Florin.


Șapte luni mai târziu, pe 10 iunie 2016, Spătaru Elena-Simona renunță la părțile sociale din firmă și, astfel, își încheie socotelile cu Intelrom Proiectare & Consultanță SRL.

39.000 de lei, profit lunar

În nici două luni de funcționare în 2015 (noiembrie și decembrie), firma a încasat 92.500 de lei cu cheltuieli minime și, astfel a obținut un profit de 78.620 de lei. Spătaru Elena-Simona, așadar, ar fi avut dreptul la jumătate, adică la peste 39.000 de lei. O asociere profitabilă, deci.


În 2016, în ciuda încasărilor duble (aproape 198.000 de lei), profitul net a fost mult mai mic: doar 9.745 de lei. Ministerul de Finanțe nu mai înregistrează bilanțuri depuse după 2016, dar firma nu este nici închisă. Pe scurt, compania pare să fi funcționat cât Spătaru Elena-Simona a fost asociată.

Mutescu, vedetă într-un dosar DNA cu pesediști grei

La data asocierii cu Elena-Simona Spătaru, Ovidiu-Florin Mutescu era o proaspătă vedetă națională. În mai 2015, numele lui Mutescu fusese pomenit de presa centrală și locală din Suceava în contextul unui dosar penal deschis de DNA. “Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obținute de MEDIAFAX, președintele CJ Suceava, Cătălin-Ioan Nechifor (PSD), este suspectat în acest dosar de abuz în serviciu și luare de mită, în legătură cu atribuirea unor contracte.


Anchetatorii îl suspectează pe Nechifor de abuz în serviciu după ce ar fi susținut atribuirea preferențială a execuției unor lucrări în care Consiliul Județean Suceava este autoritate contractantă, în vederea obținerii de avantaje personale.”, scria cotidianul Gândul în mai 2015.

“Potrivit documentelor citate, prin intermediul lui Cătălin Nechifor, Ovidiu Florin Mutescu, administrator al SC Anivo’s SRL Vicovu de Jos, județul Suceava, ar fi exercitat presiuni asupra angajaților administrației publice județene pentru impunerea societății comerciale pe care o reprezintă ca operator economic agreat pentru derularea de contracte de proiectare și consultanță cu CJ Suceava sau cu administrații publice locale din județ.


În acest scop, funcționarii CJ Suceava ar fi fost convocați în biroul lui Nechifor, unde acesta, împreună cu Gavril Mîrza, fost președinte al CJ Suceava, l-ar fi recomandat pe Ovidiu Florin Mutescu pentru angajarea de contracte cu instituții publice din județ. Astfel, cu susținerea lui Nechifor și Mîrza, SC Anivo’s SRL Vicovu de Jos ar fi reușit să acumuleze un portofoliu semnificativ de clienți din mediul administrațiilor publice locale din județul Suceava, se mai arată în documentele citate.

Anchetatorii au date că, în luna ianuarie 2014, Gavril Mîrza ar fi intervenit pe lângă factori de decizie din CJ Suceava, cărora le-ar fi solicitat să analizeze oferta lui Ovidiu Florin Mutescu, în prezența acestuia din urmă. În susținerea ofertei, omul de afaceri a prezentat o listă de parapeți de producție externă, pentru a fi utilizați la podurile din administrarea Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava, care, însă, din punct de vedere tehnic nu s-ar preta la infrastructura rutieră județeană.”, mai arată Gândul.

Despre Mutescu, publicația Atacul scria că “până la începutul anilor 2000, a activat în cadrul structurilor Serviciului Român de Informații”. Poți citi întreaga anchetă ce o vizează pe Simona Spătaru AICI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter