Politică

Proiect de modificare a codului electoral. Alegeri locale în două tururi și scăderea numărului total de parlamentari

Grupul parlamentar REPER a depus marți un proiect de lege pentru modificarea Codului electoral prin care propune atât o reformă a procesului electoral din România, cât și a sistemului de finanțare a partidelor.

sursă foto Monitorul de Cluj sursă foto Monitorul de Cluj

 

Printre prevederi se numără alegeri locale în două tururi, simplificarea votului pentru cetățenii din Diaspora, creșterea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora, scăderea numărului total de parlamentari și scăderea cu 75% a subvenției primite de partidele politice, se arată într-un comunicat de presă al deputatului REPER Andrei Lupu.


„Am depus un proiect extrem de important de modificare a codului electoral. Lucrez la el de doi ani și este proiectul unei generații. Cuvinte mari de la un deputat de 30 de ani, dar îmi asum că modificările pe care le propunem sunt atât de importante pentru procesul electoral din România și pentru partidele românești încât dacă ele vor fi adoptate vom asista la schimbări fundamentale în clasa politică românească. Partidele din România nu se pot reforma de unele singure, asta știm, pentru că pur și simplu realitatea ne-a arătat că se discută enorm despre reformă și nu se face nimic. Ce am putea reforma cu adevărat ar fi sistemul astfel încât să forțăm aceste partide să se schimbe și să evolueze într-un cadru corect și onest care le-ar impune o nouă formă de politică”, a declarat deputatul REPER Andrei Lupu, citat de digi24.ro.

Potrivit lui Andrei Lupu, calendarul permite adoptarea modificărilor Codului Electoral cu suficientă vreme înainte de alegeri. „Avem posibilitatea de a le implementa în 2024, pentru a face din acel an special în istoria democrației românești. Dacă pierdem această ocazie, pierdem șansa unui nou început și generația mea va ajunge să discute în 2030 aceleași probleme ca părinții noștri în 2000 sau 2010”, mai spune deputatul REPER. 


Proiectul depus propune următoarele modificări:

  • Creșterea pedepselor contravenționale pentru încălcarea legislației electorale.
  • Simplificarea votului pentru cetățenii care locuiesc în afara granițelor țării și introducerea votului prin corespondență pentru toate tipurile de vot la nivel național; 
  • Scăderea numărului total de parlamentari, însoțită de creșterea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora; 
  • Asigurarea unui procent de minimum 40% din reprezentanții ambelor sexe pe locurile eligibile pentru alegerile pe listă; 
  • Creșterea accesibilității la vot pentru peste 500.000 de persoane cu diferite dizabilități; 
  • Alegeri locale pentru primari și președinți de consilii județene în două tururi de scrutin; 
  • Reglementarea detaliată a campaniei electorale și a rolului canalelor de comunicare în masă în asigurarea unei informări corecte a publicului; 
  • Scăderea cu 75% a subvenției primite de partidele politice din partea statului român; 
  • Creșterea accesului la candidaturi, inclusiv prin scăderea numărului de semnături necesare; 
  • Introducerea interdicției de a candida pentru persoanele care au suferit condamnări penale.

Precedentul PMP

În vară, Camera Deputaţilor a respins un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.


Proiectul de lege, iniţiat în 2016 de parlamentari ai PMP, modifica în acest sens articolul 101 din Legea nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Actul normativ modifica modalitatea de alegere a primarului, propunând că, în situaţia în care niciun candidat pentru funcţia de primar nu obţinea cel puţin jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate, să se organizeze al doilea tur de scrutin între candidaţii clasaţi pe primele două locuri.

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc, alegeri locale 2020:„Am votat cu partidul care luptă împotriva sărăciei”

ALEGERI LOCALE 2020. HARTA politică a județului Cluj. Cine sunt cei 81 de primari?

Alegeri locale 2020 Cluj. Primarii din Turda și Câmpia Turzii își mențin mandatele

Ultimele Stiri
abonare newsletter