Politică

Emanuel Ungureanu: „Rafila a dat «pe șest» 21 milioane de euro pentru consultanță Organizației Mondiale a Sănătății, unde a fost angajat”

USR îl acuză pe ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, că a semnat, fără transparență, un contract prin care acordă 21 de milioane de euro pentru consultanță către Organizația Mondială a Sănătății.

 

„În luna mai, pe șest, ca hoțul, cel care se visează președintele României, fost șef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanță, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriașă: 21 de milioane de euro. Bani direcționați discreționar, pentru asistență tehnică (consultanță), către organizația unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenția Națională de Integritate și la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătății”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, potrivit unui comunicat USR.


USR susține că Rafila a avut un post de conducere în OMS până să devină ministru al Sănătății: din 2014 până în 2018 a fost reprezentantul României la OMS, iar din 2018 până în 2021, a fost membru în Comitetul permanent al Biroului Regional al OMS pentru Europa și membru în boardul executiv al OMS.

  • Emanuel Ungureanu susține că, potrivit Memorandumului, banii pentru consultanță urmează să fie împărțiți astfel5,38 milioane de euro pentru digitalizare
  • 14,1 milioane de euro pentru servicii de sănătate și resurse umane
  • 1,7 milioane de euro pentru gestionare fonduri publice din sănătate

În condițiile în care suma prevăzută în PNRR pentru asistență tehnică la Management servicii sănătate este considerabil mai mică decât suma pe care a semnat ministrul Rafila, este neclar de unde au rezultat cele 21 de milioane de euro, arată USR, care susține că „este neclar și dacă OMS a livrat deocamdată ceva care să justifice virarea unei primei tranșe de bani”.


De asemenea, până în 8 septembrie România trebuie să plătească un avans de 10 milioane de euro către OMS, sumă ce reprezintă 47% avans din contractul de asistență tehnică. 

„Cine din Guvernul României a aprobat golănia lui Rafila cu OMS? În ordinea numerelor de pe tricou, conform semnăturilor de pe memorandum: premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și geniul Justiției din România, Cătălin Predoiu. Ca primarul a semnat și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Iată cum, în liniște deplină, așa cum îi place președintelui Iohannis, ministrul Rafila a dat un tun de 21 de milioane de euro consultanță pe PNRR către prietenii de la OMS”, a mai declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.


Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila (PSD) a remis presei, miercuri, un comunicat în care admite că a negociat cu Organizația Mondială a Sănătății un contract de peste 21 de milioane de euro pentru consultanță în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ministerul precizează, în comunicat, că în cadrul PNRR, componentele Sănătate și Digitalizare, coordonatorii de reforme și investiții sunt responsabili de îndeplinirea țintelor și jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenței tehnice furnizate de organizații și instituții internaționale, respectiv Organizația Mondială a Sănătății, Banca Europeană pentru Investiții și Banca Mondială.


Conform anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistență tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste resurse financiare fac parte din categoria „granturi nerambursabile”, acordate României de Uniunea Europeană, menționează sursa citată.

În perioada decembrie 2021 – februarie 2022, Ministerul Sănătății a efectuat consultări cu organizațiile și instituțiile internaționale incluse în PNRR, respectiv Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiții și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).


În baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sănătății a purtat negocieri cu reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, bugetul alocat asistenței tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 și C7.I3 – Digitalizare fiind în cuantum de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistență tehnică”, anunță Ministerul Sănătății.

CITEȘTE ȘI:

Rinichi primiți „peste rând” de Victor Socaciu. Emanuel Ungureanu: „Am fost la înmormântarea unor copii care ar fi putut fi salvați”

Emanuel Ungureanu critică relaxarea măsurilor: „Pesediștii și-au făcut calcule cinice și electoratul lor este mai degrabă înclinat spre antivaccinare”

Emanuel Ungureanu critică Biserica și pelerinajele din pandemie:„Scapă cine poate”

Ultimele Stiri
abonare newsletter