Național

O parte dintre români rămân fără Certificat Verde, începând de AZI! Pentru cine expiră certificatul?

Mai mulți români vor rămâne fără Certificat Verde, începând de azi. Pentru unele persoane, acesta este valabil numai 9 luni.

O parte dintre români rămân fără Certificat Verde, începând de azi! Cine nu va mai putea beneficia de el O parte dintre români rămân fără Certificat Verde, începând de azi! Cine nu va mai putea beneficia de el

 

 


Este vorba despre certificatele verzi emise până în luna mai 2021, ale persoanelor care nu și-au făcut doza booster.

 


Uniunea Europeană va începe să aplice de marţi, 1 februarie, noua regulă care limitează la 270 de zile (9 luni) valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), a amintit Comisia Europeană.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Măsura este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dar se aplică numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente şi în alte spaţii) revenind fiecărui stat membru.


Totuşi, Comisia Europeană le-a solicitat „să se alinieze cu perioada de valabilitate stabilită la nivel european”, se arată într-un comunicat emis de aceasta.

Limitarea valabilităţii certificatului verde fără doza de consolidare a fost decisă pe baza orientărilor Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei „booster” odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.


Începând de marţi intră în vigoare şi noile norme europene privind înscrierea dozelor „booster” pe certificatele de vaccinare. Astfel, acestea vor apărea cu înscrisul „3/3” în cazul vaccinurilor Pfizer, Moderna şi AstraZeneca şi cu „2/1” în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat luni că România trebuie să se adapteze regulilor din Uniunea Europeană cu privire la certificatul digital COVID-19, dar, deocamdată, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil pentru intrarea în ţara noastră şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la vaccinarea cu schema completă şi nu au doza booster

CITEȘTE ȘI:

Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu și-au făcut doza booster

Măsuri noi în Cluj, de sâmbătă! Accesul în magazine, FĂRĂ certificat verde. Concerte, nunți sau botezuri, INTERZISE

Ultimele Stiri
abonare newsletter