Național

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, judecat pentru „răzvrătire” și presiune publică, s-a ales cu o mustrare din partea Sinodului BOR. Decizia forului bisericesc.

Sinodul BOR s-a reunit, joi, pentru a discuta cazul ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, judecat pentru „răzvrătire”. Înaltul prelat s-a ales cu o atenționare verbală din partea forului bisericesc.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului/Foto: Arhiepiscopia Tomisului Facebook.com ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului/Foto: Arhiepiscopia Tomisului Facebook.com

 

 


Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit în şedinţă joi, iar unul dintre punctele de pe ordinea de zi a vizat „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

 


Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost atenţionat doar verbal de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru acuzaţiile care i-au fost aduse – „răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”, potrivit surselor BOR consultate de Agerpres.ro

Teodosie rămâne fără Mitropolie

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis pe 9 februarie că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4 - 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Teoctist.


„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. 

CITEȘTE ȘI: 
Scandal în BOR. ÎPS Teodosie va fi judecat de Sfântul Sinod pentru „acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”

De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod metropolitan”, informa Cancelaria Sfântului Sinod.

De asemenea, potrivit sursei citate, „întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod metropolitan”.

„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”, mai preciza sursa citată.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

ÎPS Teodosie, judecat pentru „răzvrătire”. Situația înaltului prelat, tranșată în ședința Sinodului BOR de la sfârșitul lunii februarie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter