Național

„Legea austerității” pune pe butuci TAROM: salariile, diminuate cu 60% de măsurile fiscale ale lui Ciolacu! Piloții își caută de lucru

Compania națională aeriană TAROM riscă să intre în colaps din cauza măsurilor fiscale aprobate de Guvernul Ciolacu. „Legea austerității” taie din veniturile piloților, care sunt „pe picior de plecare”, iar compania riscă să se prăbușească.

Aeronavă Tarom/Foto: Tarom Facebook.com Aeronavă Tarom/Foto: Tarom Facebook.com

 

 

Ciolacu bate „ultimul cui” într-o companie de stat

 

Așa-numita „lege a austerității” (Legea 226/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung), care impune noi taxe și elimină o serie de facilități financiare pentru IT-iști și angajații din construcții, lovește și în compania aeriană Tarom, și așa măcinată de un management defectuos. 


Aplicarea noilor măsuri fiscale diminuează veniturile piloților cu circa 60%, iar salariile angajaților pot ajunge la maximum 80% din valoarea lor actuală (cumulate cu sporuri, bonuri de masă, ore suplimentare/ore de noapte).

Piloții Tarom își caută deja de muncă

Piloții companiei Tarom se reorientează deja spre alte companii aeriene, în condițiile în care salariile prea puțin competitive vor fi și mai mult reduse. 


„Tarom se scufundă mai repede decât Titanicul”, a declarat Cezar Osiceanu, pilot al companiei aeriene. 

Comparativ cu veniturile personalului navigant al companiilor private, piloții Tarom au cele mai mici salarii. Noua lege a măsurilor fiscale va reduce și mai mult salariile acestora, situație în care compania aeriană a României riscă să rămână fără personal. 


CITEȘTE ȘI: 
Proştii strâng cureaua, lipitorile de partid sug în continuare bugetul. Acum vor telefoane de 1.000 de euro bucata!!!

„Acceptarea unui sistem dualist de plată bazat pe salariu mic în lei și impozitat cu 16% dar și taxat cu 32% pentru CAS și CASS (6 mii 4 sute salariul fără sporuri a unui pilot comandant) și diurne în valută neimpozabile care produc un venit mediu net lunar de doar 4.500 euro în condițiile în care un copilot la Wizzair câștiga net 7 mii euro lunar, iar un comandat peste 10 mii! 

Aceasta deoarece grație managementului de tip corporatist și politic impus, dar fără pic de experiență în aviație, Tarom a înregistrat pierderi enorme”, arată sursa citată. 


Astfel, dacă un pilot comandant RyanAir pe Boeing are un venit minim de 10.000 euro net lunar, un pilot comandant Tarom pe același Boeing are un venit net mediu lunar de 4.500 euro

Explicația pentru situația delicată a personalului navigant Tarom constă în sistemul de plată dualist, prin care salariul de bază (de 6.500 lei) este completat de sporuri și diurne (sporuri ce pot ajunge până la 14 mii de lei). De altfel, diurna în euro este acordată doar pentru cursele externe, ori în condițiile războiului din Ucraina, zborurile externe per pilot au scăzut. 


Sindicaliștii cer exceptarea Tarom de la prevederile „legii austerității”

Recent, Sindicatul Unit TAROM a solicitat autorităţilor exceptarea companiei TAROM de la aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare întrucât aceste măsuri vor pune compania în „inferioritate concurenţială în raport cu operatorii privaţi din domeniu, într-un mediu concurenţial acerb şi complet liberalizat”.

Memorandumul a fost depus de sindicaliștii Tarom la Guvern și Ministerul Transporturilor, iar un memoriu privind neconstituționalitatea acestor măsuri a fost înaintat și Avocatului Poporului. 

De altfel, și angajații companiei au fost înștiințați de măsurile care le vor afecta veniturile, situație în care personalul navigant a început deja să se reorienteze spre companiile aeriene private. 

Quo Vadis, Tarom? 

Planul de redresare al companiei Tarom (gestionat de Price Waterhouse and Cooper) pentru care s-au plătit sume enorme și a fost realizat de un personal prea puțin pregătit în acest sens a adus compania aeriană în impas. 

Mai mult, deși are un profit operațional substanțial, direcționarea fondurilor obținute este una incertă. În plus, o serie de aeronave sunt ținute la sol, chiar dacă figurează în documentația companiei aeriene. 

Pe hârtie Tarom dispune de 4 Airbus 318 în proprietate, dar scoase la vânzare de peste 4 ani;  8 modele Boeing 737, din care 4 seria 700, în proprietate și scoase la vânzare de 4 ani;  4 modele Boeing seria 800, achiziționate în leasing. În același timp, alte zece aeronave Airbus și Boeing sunt trase pe dreapta.

CITEȘTE ȘI: 
Avertisment BNR. Rata inflației va crește în 2024, din cauza majorării și introducerii de noi taxe

Pe surse, Tarom ar fi plătit dublul prețului de piață pentru 4 modele Boeing 737 seria 800 luate în leasing, în baza unui contract ce prevedea cumpărarea a 5 B 737 MAX.

Auditul PW&C a fost un eșec, însă în baza lui Tarom a fost nevoită să închidă curse și rute tradiționale 

Fondurile par să aibă o destinație incertă în condițiile în care Tarom are un grad de încărcare mediu de peste 90% în sezonul de vară, ceea ce i-a adus un profit operațional foarte mare. Banii au fost obținuți în contextul creșterii prețurilor biletelor din industrie cu 30%, implicit și la Tarom. Reducerea personalului cu circa 500 de angajați și nivelul de încărcare al aeronavelor au continmuat să reprezinte surse de venit pentru companie. 

Însă, în condițiile unui management defectuos și a unor măsuri fiscale ce riscă să afecteze și mai mult compania aeriană, Tarom se apropie de un colaps total. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?

Klaus Iohannis, despre noile taxe adoptate de Guvern: „Măsurile fiscale recent adoptate nu au fost tocmai bine primite de către mediul de afaceri”

Economia României încetinește puternic din cauza măsurilor populiste și a haosului fiscal. PIB de 1,1% din creșterea estimată de 2,8 în 2023

Ultimele Stiri
abonare newsletter