Național

Protest spontan al angajaților de la Finanţe: „Măsurile Guvernului ar scădea veniturile la 700 lei și s-ar pierde locuri de muncă”

Angajații de la Ministerul Finanțelor au ieșit pe holurile instituției și au pornit un protest împotriva măsurilor Guvernului pentru reducerea cheltuielilor la stat. Se declanșează proteste în toată țara.

Protest spontan al angajaților de la Finanțe, pe 10 august / Foto: Facebook - Sindicatul SedLex Protest spontan al angajaților de la Finanțe, pe 10 august / Foto: Facebook - Sindicatul SedLex

 

 


Sindicaliştii SedLex din Ministerul Finanţelor au declanşat joi un protest spontan la sediul instituţiei.  Acestora urmează să li se alăture angajaţi din întreaga ţară, potrivit organizaţiei sindicale.

„Colegii din Ministerul Finanțelor au declanșat un protest spontan. Se alătură colegi din toată țara! Protestează sindicatele SEDLEX din Hunedoara, Vâlcea, Dolj, Giurgiu, Gorj, Buzău, Timișoara, Reșița”, transmit sindicaliștii.


Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a fost convocat joi, la sediul Ministerului Finanţelor. Sindicaliştii solicită egalizarea salariilor la nivel maxim în plată şi introducerea în legea salarizării a familiei ocupaţionale finanţe, cu o grilă de salarizare corespunzătoare. 

CITEȘTE ȘI:
Structuri ale DIICOT, în pericol să fie desființate, într-o țară care colcăie de droguri! Guvernul vrea să taie posturile vacante

 


Proteste declanșate în toată țara

Într-o comunicare a sindicatului s-a anunțat că se declanșează proteste la nivel național:

„Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la:


- Plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei
- Indemnizatia de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
- Voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
- Anularea posturilor vacante
- Desființarea biroului și funcției de șef birou
- Normative personal: 10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 funcții de execuție pentru direcție, 40 functii de execuție pentru direcție generală

CITEȘTE ȘI:
Boc, despre noile măsuri fiscale pregătite de Guvern: „În sectorul IT nu cred că este o soluție să introducem taxe noi”
Sindicaliștii de la Aeroportul Cluj, nemulțumiți de măsurile fiscale. Vor aduce „grave perturbări”
 

Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituției să decidă dacă oferă o funcție de execuție șefului de birou/serviciu a cărui funcție se desființează. Dacă oferă o funcție și nu există una vacantă, toți cei care ocupă o funcție de execuție în structură vor intra la concurs, structura urmând să se diminueze cu minim un post”, transmit sindicaliștii.


Totodată, liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingă în totalitate acest proiect „care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă”.

Care sunt revedincările protestatarilor

Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:
- Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal
- Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale „finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate

Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel national, astfel:
- În data de 22 august 2023, între orele 8:30-10:30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.
- Concomitent cu protestele din teritoriu, în data de 22 august 2023, între orele 8:30-10:30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți
- Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.

CITEȘTE ȘI:
Guvernul pregătește măsuri drastice pentru tăierea cheltuielilor: fără angajări la stat, salarii înghețate, cumulul pensie-salariu dispare
Reducerea cheltuielilor bugetare. Nicolae Ciucă: Nu discutăm de supraimpozitarea veniturilor, ci doar despre impozitarea anumitor venituri

 

„Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul fiscal. Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecăruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării”, a transmis Sindicatul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Adrian Hădean, reacție la noile măsuri fiscale: „O să sfârșim cu toții emigranți. Nu există cale mai sigură spre falimentul unei țări”

Emil Boc, despre tensiunile PNL-PSD: „Avem o ciocnire ideologică. Înainte de a pune taxe noi, haideți să eliminăm risipa și evaziunea fiscală”

Ultimele Stiri
abonare newsletter