Național

Modificarea impozitului pe locuințe se amână până în ianuarie 2025, dar se păstrează suprataxarea contractelor part-time. Președintele Iohannis a promulgat legea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care păstrează măsura impozitării contractelor part-time. Însă, noua formulă de calcul prin care se majora impozitul pe clădiri a fost amânată până la 1 ianuarie 2025.

Noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2025. FOTO: Depositphotos.com Noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2025. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Atacarea la Curtea Constituțională a Ordonanței 16/2022 putea produce efecte la care nu se aștepta nimeni: dacă ordonanța nu intră în vigoare, majorarea impozitelor pe proprietate se putea aplica de la 1 ianuarie 2023, în loc de 2025.

 


Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea de adoptare a Ordonanței 16, prin care se suprataxează contractele part-time și se amână impozitarea locuințelor pe baza grilei notariale de la 1 ianuarie 2025.

În 14 decembrie 2022, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că suprataxarea contractelor part-time, parte din această ordonanță, este constituțională.


Legea privind Ordonanța de Urgență 16 a fost adoptată, cu modificări, la mijlocul lunii noiembrie de Camera Depuaților.

Suprataxarea contractelor part-time rămâne valabilă 

Parlamentarii USR au depus o serie de amendamente la ordonanță pentru eliminarea supraimpozitării contractelor part time, însă parlamentarii Coaliției de guvernare au votat menținerea suprataxării contractelor, iar CCR a decis că suprataxarea acestui tip de contracte este constituțională. 


CITEȘTE ȘI:

100.000 de contracte de muncă part-time, reziliate în ultima săptămână

Creșterea impozitelor pe locuințe se amână

Impozitele pentru locuințe nu vor mai crește până în 2025, potrivit deciziei asumate de Camera Deputaților. Deputații au hotărât aplicarea de la 1 ianuarie 2025 a noului mod de calcul, pe baza grilei notariale. Au renunțat, în schimb, la majorarea cu 50% a impozitelor, măsură care fusese introdusă în Senat, după o decizie a coaliției de guvernare.


Impozitarea cu 5% a dividendelor

Guvernul a decis să majoreze impozitarea dividendelor la 8%, de la 5%, cu aplicare de la începutul anului următor. Camera Deputaților a clarificat însă cota de impozitare pentru dividendele distribuite în anul 2022, care rămâne la 5%.

Din cauza sesizării la CCR a legii de adoptare a Ordonanței 16, pe tema surpaimpozitării contractelor par-time, exista riscul ca ordonanța să nu poată fi promulgată de președintele Iohannis până la pronunțarea Curții Constituționale, context în care impozitele pe proprietate ar fi fost majorate de câteva ori chiar din ianuarie 2023, potrivit noii formule de calcul conforme cu grila notarilor. 

În urma promulgării legii care aduce modificări Codului Fiscal, suprataxarea contractele part-time se păstrează și se amână impozitarea locuințelor pe baza grilei notariale de la 1 ianuarie 2025. 

Oricum, piața imobiliară este marcată de schimbări considerabile, astfel încât de la 1 ianuarie 2023 proprietarii vor fi obligați să depună contractul de închiriere la ANAF, iar impozitul pe venituri se majorează cu aproape 70%.

Astfel, începând din noul an proprietarii vor fi obligați să-și înscrie contractele de închiriere la Administrația Fiscală, iar impozitul pentru declararea veniturilor va fi majorat cu 67%.

Această măsură ar putea avea urmări substanțiale pe piața chiriilor din România. 

Spre exemplu, în condițiile majorării impozitului pe venituri cu 67%, pentru un apartament închiriat cu 300 €/an, suma datorată fiscului de proprietar ar putea crește cu până la 700 de lei. 

În condițiile în care în Cluj circa 20% din locuințe sunt închiriate, noua reglementare fiscală, care va intra în vigoare din 2023, ar putea înregistra un efect substanțial în prețul final al chiriilor.

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Vești bune pentru proprietari! Majorarea impozitului pe clădiri, AMÂNATĂ până în 2025

100.000 de contracte de muncă part-time, reziliate în ultima săptămână

Schimbare majoră pe piața imobiliară: Din 2023, proprietarii vor fi obligați să depună contractul de închiriere la ANAF, iar impozitul pe venituri se majorează cu aproape 70%

Unde dai și unde crapă! Atacarea la CCR a ordonanței privind „suprataxarea muncii part-time” ar putea aduce creșterea impozitelor pe locuințe încă din 2023

Ultimele Stiri
abonare newsletter