Național

Primăria fără casierie. Comuna din România în care taxele și impozitele se plătesc doar electronic

Prima localitate din mediul rural care renunță la plata taxelor și impozitelor în format clasic, prin desființarea casieriei și a serviciilor aferente din primărie. Pentru a-și achita dările către stat, cetățenii vor interacționa cu administrația locală doar prin intermediul telefonului mobil.

Prima Primărie fără casierie/ captură foto Primăria Ciugud Facebook.com Prima Primărie fără casierie/ captură foto Primăria Ciugud Facebook.com

 

 


„Mai există un Ciugud!” Comuna Sâncraiu din județul Cluj, cu doar 1.000 de locuitori, are facilități mai ceva ca „la oraș”. Pistă de biciclete, sală de sport cu piscină și străzi impecabile, toate cu ajutorul fondurilor europene. 

 


Primăria comunei Ciugud din județul Alba este prima administraţie din mediul rural din România care va încasa toate taxele şi impozitele locale doar în format electronic.

De câțiva ani, Primăria Ciugud oferea deja cetățenilor, în locul clasicei casierii, câteva soluții smart pentru plata taxelor și impozitelor locale, astfel încât să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la sediul administrației locale. Localnicii din Ciugud pot folosi stațiile electronice de plată, care sunt amplasate în satele comunei, o aplicație de plată dedicată pentru telefonul mobil, o soluție de plată prin platforma de servicii digitalizate a primăriei (Global Pay) sau pot plăti prin platforma națională ghișeul.ro.


Primărie fără casierie

Începând de luni, casieria pentru plata taxelor a fost închisă. 

„Am desființat casieria și eficientizăm activitatea administrativă! 


Comuna Ciugud a renunțat la casierie și va încasa toate taxele și impozite locale doar electronic, măsura fiind o premieră pentru mediul rural din România. Denumită „O primărie fără casierie”, inițiativa are ca scop eficientizarea actului administrativ și îmbunătățirea serviciilor publice oferite de administrația locală ciugudenilor”, arată reprezentanții Primăriei Ciugud pe pagina de Facebook a instituției. 

Ghișeul de casierie al primăriei a fost dezactivat, astăzi, urmând ca spațiul să fie reamenajat astfel încât să permită interacțiunea directă cu cetățenii, fără bariere fizice.


Comuna Ciugud a fost premiată, la sfârșitul anului 2020, la Gala Smart City Industry Awards, pentru proiectele ce au ca scop crearea primei comunități creativ inteligente din mediul rural din România.

Ciugudul este promotor național al conceptului „smart village”, implementând numeroase soluții inovatoare pentru a fi mai aproape de cetățean. „Smart Village” înseamnă o comunitate rurală care se dezvoltă folosind inteligent resursele locale și soluții tehnologice inovatoare, dar păstrând identitatea rurală. 

Unul dintre cele mai importante proiecte implementate de comuna Ciugud este „Ciugud Smart School”, proiect prin care, în anul 2019, a înființat prima „școală inteligentă” din mediul rural din România. Proiectul a devenit un exemplu național și a devenit totodată un model de bune practici.

CITEȘTE ȘI:

„Mai există un Ciugud!”. O comună din Cluj are piste de biciclete, sală de sport cu piscină, iar turismul e „în floare”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter