Național

Românii din străinătate vor avea 15 zile să se întoarcă în țară în caz de război. Proiect de lege publicat de MApN

Românii aflați în străinătate vor avea la dispoziție 15 zile să se întoarcă în țară în caul unui război, potrivit unui proiect de lege publicat de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Românii din străinătate vor avea 15 zile să se întoarcă în țară în caz de război / Foto: MApN - Facebook Românii din străinătate vor avea 15 zile să se întoarcă în țară în caz de război / Foto: MApN - Facebook

 

 


Potrivit unui proiect de lege privind pregătirea populației pentru apărare, publicat de MApN în 5 iulie, românii care se află în străinătate vor avea la dispoziție 15 zile să se întoarcă în țară dacă se instituie stare de război sau mobilizare, scrie stirileprotv.ro.

 


Noua lege reglementează recunoaşterea executării serviciului militar de către cetăţenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Totodată, prin proiectul respectiv se va clarifica modalitatea prin care românii, respectiv, cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii, îşi exercită dreptul şi obligaţia constituţională de a apăra ţara, relatează sursa citată.


Ce prevede proiectul de lege

(1) Cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii au obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare.

(2) Prin excepție de la alin. (1), la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetățenii încorporabili și rezerviștii cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află, în vederea clarificării situației militare și, după caz, a înmânării ordinului de chemare.


(3) Prin notificarea persoanelor menționate la alin. (2) se înțelege înștiințarea oficială scrisă, la adresa de domiciliu din România, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare ale cărei formă și conținut sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.

(4) Prin excepție de la alin. (1), la instituirea stării de urgență, a stării de asediu ori la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, rezerviștii voluntari plecați temporar în afara țării au obligația de a se prezenta la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale în care sunt încadrați, în termenul prevăzut în contract.

(5) Cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu au domiciliul în țară, au obligația ca, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare totală sau a stării de război sau a decretului Președintelui României privind instituirea stării de asediu sau declararea stării de mobilizare, să contacteze centrul militar din raza unității teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu, se arată în proiectul de lege al MApN.

CITEȘTE ȘI:

Studiu UMF Cluj despre efectele războiului asupra românilor. Psihiatru: „Există stări de tensiune, încordare, stres major.” Tu cât de afectat ești?

Sondaj IRES: 8 din 10 români urmăresc evoluția războiului din Ucraina. În cazul unui conflict în România, 14% ar părăsi țara

abonare newsletter