Napi Hírek

A kolozsváriak félve járnak a vasútállomás környékén, a helyi rendőrség nem érti miért: „A biztonság valós Kolozsváron!”

Gyakran Románia minden szegletéből összecsődült koldusokkal tele, olykor prostituáltakkal „fűszerezett”: a vasútállomás környéke még mindig szégyenfolt Kolozsvár tekintélyén.

Számos kolozsvári lakos azt állítja, óvatosan közlekedik az Állomás tér környékén, különösen éjszaka, veszélyben érezve magát az ott ólálkodó kétes alakok miatt. Akár koldusokról, akár – többnyire roma származású – prostituáltokról beszélünk, az Állomás térrre még mindig gyanúsan tekintenek a kolozsváriak, hiába az utóbbi években zajlott modernizáció.

„Nincs a környéken közvetlen veszély és elmondom miért. Természetesen, számos koldus tartozkódik a vasútállomás közelében, viszont zöme máshonnan érkezett ide. 2019-ben összesen 389 koldust talált a helyi rendőrség, ebből csupán 97 kolozsvári származású”, nyilatkozta Marcel Bonțidean, a kolozsvári helyi rendőrség vezetője. A többi vagy Kolozs megye különböző településeiről, vagy az országból származik, Dévától Temesvárig, Karácsonkőtől (Piatra Neamț) Bukarestig.


„Néhány csoportot is felfedeztünk, amelyek Kolozsvár környékéről származnak, az Állomás téren mikrobuszokból szállnak ki, majd szétoszlanak a városban. Folyamatosan ellenőrizzük, kapnak-e máshol szociális támogatást az illető személyek, azonosítjuk őket, nem egyszer történt meg, hogy kiderült, részesülnek segélyben”, vallotta Bonțidean.

Lucian Danciu, a rádióműsor vezetője megkérdezte Bonțideant: tudja-e miért kerüli még most is számos kolozsvári az öt évvel ezelőtt felújított aluljárót? A helyi rendőrség vezetője tömören válaszolt: „nem!”. „Az egyetlen próbléma az, hogy az idősök, a mozgásképtelenek nem tudják használni a lépcsőket. Egyébként az aluljáró tiszta, biztonságos!”, véli Bonțidean.


Ennek ellenére, elismeri, hogy a koldusok túlnyomó többségét az Állomás téren fedezték fel, ahol a helyi rendőrök számára rögzített pont létesült, kizárólag ennek a kerületnek a biztonságával foglalkoznak. Marcel Bonțidean arra inti a kolozsváriakat, ne adjanak pénzt a koldusoknak, amelyek megszokva a lakosok bőkezűségét, nem fognak távozni a városból.

„Nem volt erőszakos bűncselekmény ezen a környéken, valószínűleg fiatal ingázók csoportjai ütik el az idejüket a vonatra várva, egy sör mellett. A biztonság valós Kolozsváron, ehhez a csendőrséggel való együttműködés is hozzájárul. Éjszaka a klubok, bárok környékén is akciókat folytatunk. Éjjel-nappal, Kolozsváron nyugodtan lehet járni, anélkül, hogy attól félnénk, valaki megtámad”, véli Marcel Bonțidean.


Citește varianta în limba română a materialului.

Etichete: rendorseg Kolozsvar
Ultimele Stiri
abonare newsletter